Chipfabriek Philips niet in Nederland

ROTTERDAM, 19 NOV. Nederland komt niet in aanmerking voor een nieuwe investering van ongeveer 1,7 miljard gulden die Philips zal doen in de bouw van een nieuwe fabriek voor halfgeleiders. Dit zegt topman A. van der Poel van Philips' halfgeleiderdivisie in het Polytechnisch Tijdschrift.

“In ons land is Nijmegen natuurlijk de aangewezen plaats”, aldus Van der Poel in een interview met het periodiek. “Maar daar hebben ze al genoeg te doen. De investering voor een geavanceerde mega-fabriek bedraagt een miljard dollar. Met dat soort bedragen spelen financiële prikkels van plaatselijke regeringen een zeer belangrijke rol.”

Van der Poel noemt het “zeer waarschijnlijk” dat Philips volgend jaar de bouw van een nieuwe chipfabriek aankondigt. De nieuwe produktie-eenheid wordt vermoedelijk een samenwerkingsverband.

Van der Poel: “Met de hoge investeringen zijn partnerships steeds belangrijker. We werken al samen met SGS-Thomson, IBM en het Taiwanese TSMC. Zij zijn de meest waarschijnlijke kandidaten”.

Philips' investeringen in halfgeleiders bedragen tussen 1995 en 1997 naar schatting 1,5 miljard gulden. Een belangrijk deel van de investeringen is in de afgelopen jaren naar Nijmegen gegaan.

Philips bevestigde vanmorgen dan Nederland naar alle waarschijnlijkheid niet in aanmerking komt voor een nieuwe investering in halfgeleiders. Een woordvoerder beklemtoont evenwel dat een definitieve beslissing nog niet is genomen. “Philips heeft 15 produktielocaties in elf landen en alle continenten”, aldus de woordvoerder. “Investeringsbeslissingen worden door ons op multinationale basis genomen. Daarbij speelt een reeks overwegingen een rol, zoals de infrastructuur en de beschikbaarheid van personeel.”

De produktsector Halfgeleiders en Componenten was de afgelopen jaren de belangrijkste winstbron voor Philips. Op een omzet van 10,7 miljard gulden, zeventien procent van de concernomzet, verdiende de sector 2,2 miljard gulden, 55 procent van het totaal. Over de eerste negen maanden van dit jaar is de operationele winst teruggelopen tot 1,2 miljard gulden. In dezelfde periode van vorig jaar bedroeg het bedrijfsresultaat 1,7 miljard gulden, een half miljard meer dus.

Volgens waarnemers had Philips dit jaar nieuwe mega-investeringen willen aankondigen, maar noodzaakte de teruggang op de chipmarkt de onderneming tot een pas op de plaats. “Maar we houden vol dat we het beter zullen doen dan de markt, we maken immers geen geheugenchips”, aldus Van der Poel in het interview.

Begin dit jaar maakte Philips al bekend dat de onderneming 800 miljoen gulden investeert in uitbreiding van zijn chipfabriek in Nijmegen, de grootste fabriek voor halfgeleiders in heel Europa.