Brand nieuwe tegenslag Eurotunnel

ROTTERDAM, 19 NOV. De brand in de tunnel onder het Kanaal is een nieuwe tegenslag voor het veelgeplaagde bedrijf Eurotunnel. Het bedrijf leek juist op weg om op te krabbelen uit een diep dal. Bij de opening van de beurs in Londen daalden de aandelen van Eurotunnel vanmorgen vier procent in waarde.

In juli nog maakte de directie tevreden bekend dat de tunnel, die in mei 1994 werd opengesteld, de beste maand in zijn bestaan had meegemaakt. De Kanaaltunnel vervoerde toen 234.400 auto's en 5.700 bussen, het dubbele van het aantal voertuigen dat in juli 1995 door de tunnel was gegaan. Op basis van die cijfers zou Eurotunnel winst kunnen maken, meldde de directie, als het bedrijf niet geplaagd werd door een enorme schuldenlast van 23 miljard gulden.

Het waren de goede resultaten over het eerste halfjaar die vorige maand op het laatste moment een faillissement van Eurotunnel afwendde. Het concern kwam toen met zijn schuldeisers overeen om een groot deel van zijn schulden in aandelen om te zetten.

Vorige week nog kwam het bedrijf echter weer negatief in het nieuws. De Britse fraudebestrijdingsdienst SFO maakte toen bekend, na een artikel in de Britse krant Sunday Times, een onderzoek in te stellen naar vermeende voorkennis in de handel in aandelen van Eurotunnel.