Beursfondsen reageren traag op plan Peters

AMSTERDAM, 19 NOV. De bedrijven die aan de Amsterdamse effectenbeurs zijn genoteerd zijn niet in staat voor 1 januari te reageren op de voorstellen van de commissie-Peters om beleggers grotere zeggenschap te geven in het ondernemingsbeleid. Hun reactie komt in februari.

Dat heeft een woordvoerder van de bedrijven, die hun belangen gebundeld hebben in de Vereniging van effecten uitgevende ondernemingen (Veuo), vanochtend desgevraagd meegedeeld. De bedrijven neigen er volgens de zegsman toe één van de kernpunten van de commissie-Peters, rechtstreekse invloed van nu stemrechtloze beleggers op het ondernemingsbeleid, over te nemen.

De Vereniging heeft gisteravond in Utrecht over het rapport vergaderd. Commissievoorzitter Peters (voormalig bestuursvoorzitter van verzekeraar Aegon) onderstreepte als gastspreker de noodzaak van tempo in de meningsvorming. Peters was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie op het uitstel dat de Veuo vraagt. “De ondernemers moeten trachten het voortouw te nemen in de discussie”, zo vat de woordvoerder de mening van de vergadering samen. Vergaderingen van de Veuo zijn voor de pers niet toegankelijk.

De commissie-Peters (met prominente managers, beleggers plus enkele deskundigen) pleitte drie weken geleden voor ingrijpende verbetering van zeggenschap van kapitaalverschaffers in het bedrijfsleven. De commissie wil eveneens grotere verantwoordingsplicht van bestuurders en commissarissen, die toezicht uitoefenen op het bedrijfsbeleid, tegenover aandeelhouders.

Peters wilde voor 1 januari reacties, zodat de commissie snel een definitief rapport op tafel kan leggen. Daarna moeten op de aandeelhoudersvergaderingen van de individuele bedrijven in 1998 spijkers met koppen worden geslagen.

De Veuo heeft volgens een woordvoerder meer tijd nodig voor een reactie omdat ook middelgrote bedrijven, die een minder uitgebreide juridische staf hebben dan de grote ondernemingen, een standpunt moeten bepalen. Ook het overleg met de besturen van de administratiekantoren die in verschillende bedrijven in naam van beleggers de zeggenschap uitoefenen kost tijd. De commissie-Peters wil dat beleggers via deze administratiekantoren 'nieuwe stijl' direct zeggenschap kunnen uitoefenen in een aandeelhoudersvergadering. Nu is de situatie in veel ondernemingen nog dat stemrecht op aandelen is ontkoppeld van de economische belangen (dividend, koerswinst of -verlies). Beleggers op de effectenbeurs hebben het economisch belang (via zogeheten certificaten van aandelen), een administratiekantoor heeft het stemrecht op de echte aandelen.

De vergadering van de Veuo steunt het standpunt van Peters dat nieuwe of aangepaste wetgeving niet nodig is. Verder bleken de aanwezigen ook een sterke bescherming bij een vijandige overnamepoging niet te willen laten varen.