Beslag op stukken van advocaten toegestaan

ROTTERDAM, 19 NOV. Justitie in Rotterdam heeft dit voorjaar terecht huiszoekingen verricht en geheime politiestukken in beslag genomen bij het gerenommeerde advocatenkantoor Sjöcrona De Roos Van Stigt & Pen.

Dit heeft de Rotterdamse rechtbank gisteren bepaald. De huiszoekingen in het advocatenkantoor vonden in februari plaats in het kader van een onderzoek naar de van ernstige corruptie verdachte Rotterdamse CID-rechercheur Richard L., die op heterdaad was betrapt bij de verkoop aan een crimineel van uiterst vertrouwelijke politiestukken. Als rechercheur van de CID (Criminele Inlichtingendienst) was L. in 1994 betrokken bij omstreden drugsdoorlatingen onder regie van de Haarlemse agenten Langendoen en Van Vondel.

De huiszoekingen op het Haagse en Rotterdamse kantoor van Sjöcrona De Roos Van Stigt & Pen werden verricht nadat uit het verhoor van L. was gebleken dat hij een 'zeer vertrouwelijk' CID-stuk in handen van zijn advocaat had gesteld. Volgens justitie had de rechercheur in een verhoor de wens te kennen gegeven het stuk aan het OM terug te geven. Sjöcrona De Roos Van Stigt & Pen weigerde dit echter met een beroep op het belang van de verdediging en de geheimhoudingsplicht van de advocaat. Daarop besloot justitie teruggave van het stuk via huiszoeking af te dwingen.

Volgens het advocatenkantoor was deze huiszoeking en de inbeslagname van het stuk onrechtmatig. Ook Richard L. heeft zich op dit standpunt gesteld. Daartoe dienden zij drie klaagschriften in bij de Rotterdamse rechtbank. Deze zijn nu echter alle drie ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank was zowel de huiszoeking als de inbelagname rechtmatig.

Het advocatenkantoor toonde zich vanochtend “teleurgesteld” in de uitspraak aan en kondigde aan in cassatie te gaan. Volgens het kantoor zijn “diverse rechtsvragen onjuist beoordeeld”.