Beschuldigd na onderzoek; Veteraan CIA zou spioneren voor Moskou

WASHINGTON, 19 NOV. Een hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is gisteren in Alexandria, een voorstad van Washington, in staat van beschuldiging gesteld wegens spionage voor Rusland.

Het is voor zover bekend het ernstigste geval van dubbelspionage binnen de CIA sinds Aldrich Ames in 1994 tegen de lamp liep. De 46-jarige Harold Nicholson zou de afgelopen twee jaar voor in totaal meer dan 120.000 dollar geheime informatie aan Moskou hebben verkocht, onder meer over de identiteit van agenten die de CIA van plan was uit te zenden naar het buitenland. Zaterdag werd hij gearresteerd op het vliegveld Dulles International, bij Washington. Hij stond op het punt te vertrekken naar Zürich, waar hij zijn Russische contactpersonen zou ontmoeten.

Nicholson was met zestien dienstjaren een veteraan van de CIA. Hij was onder meer hoofd van de CIA-cel in Roemenië geweest, plaatsvervangend hoofd in Maleisië en instructeur aan het opleidingscentrum van de CIA in Virginia, dat bekend staat als 'the farm'. Hij had toegang tot uiterst vertrouwelijke informatie.

Niet bekend

De CIA begon Nicholson te verdenken toen hij in oktober 1995 bij een routinematig afgenomen handschrift-test, die functioneert als leugendetector, leek te liegen. Nader onderzoek wees op veel reizen naar uitheemse bestemmingen als Bangkok, New Delhi en Kuala Lumpur, waarna hij steeds grote bedragen op zijn rekening stortte.

Nicholson werd overgeplaatst van 'the farm', waar hij op de hoogte was van de identiteit van alle nieuwe agenten, naar de minder gevoelige anti-terreurafdeling. Intussen werd hij geschaduwd, afgeluisterd en zijn auto, huis en computer werden doorzocht. Vorige week legde een verborgen camera vast hoe hij in zijn kantoor, onder zijn bureau, geheime documenten over Rusland fotografeerde. “Er is maar een ding erger dan een spion vangen die in je organisatie is geïnfiltreerd”, zei Deutch, “en dat is: hem niet vangen.”