Algemene ontwikkeling

Op de pagina Opinie van NRC Handelsblad van 1 november, maakt redacteur Marjoleine de Vos zich boos (en ik geloof ook vrolijk) over het gebrek aan algemene ontwikkeling van de jeugd van tegenwoordig.

In haar stuk citeert ze Frits van Oostrom die in het tijdschrift Literatuur beweert dat eerstejaars studenten Nederlands een bijzonder geringe kennis van de bijbel hebben (wat ik overigens graag geloof). Als de studenten bij een korte omschrijving een naam moeten invullen, blijven velen het antwoord schuldig. De omschrijvingen die De Vos van Van Oostrom overneemt: “Welke naam hoort bij: doop in de Jordaan; verraad in Getsemane; de Haan kraait drie keer; ik was mijn handen in onschuld.” Niet zo moeilijk, zou je zeggen. Alleen die drie keer kraaiende haan kon ik niet thuisbrengen. In de bijbel kraait er geen haan drie keer; hij kraait slechts één keer en dan realiseert Petrus zich dat hij Jezus drie maal verloochend heeft. En dan, mevrouw De Vos en mijnheer Van Oostrom, gaat Petrus naar buiten en weent hij bitter...

    • Bert Natter Baarn