Ajax wil niet wachten op Cruijff en zoekt naar andere trainer

ROTTERDAM, 19 NOV. Ajax zou graag Johan Cruijff aantrekken als nieuwe trainer, maar de landskampioen kan niet wachten tot het moment waarop Cruijff weet wat hij wil. Vandaar dat Ajax, dat Louis van Gaal na het seizoen naar het buitenland ziet vertrekken, op zoek gaat naar een andere trainer.

Voorzitter M. van Praag had op 6 november telefonisch overleg met Cruijff, die hij tot zijn vrienden rekent. De bijna 50-jarige trainer, afgelopen seizoen na ruim acht jaar ontslagen bij Barcelona, liet weten dat hij pas in februari beslist over zijn toekomst. Cruijff wilde ook nog kwijt dat de kans dat hij weer als trainer aan de slag gaat klein is: 10 tot 20 procent.

Van Praag: “Ik heb het idee dat Johan het wel naar zijn zin heeft. Forumpje hier, tv-commentator daar. Hij vertelde me dat hij heel blij is dat hij onder de druk van de media uit is. Ik denk niet dat hij uit Spanje weg wil.” Voor Ajax is het allemaal te onzeker.

De komende weken is er daarom overleg tussen bestuursleden, die allemaal hun lijstje met favorieten hebben, en de spelersgroep. Zeker is dat de nieuweling van buiten de club komt. Nederlander of buitenlander, dat is allebei mogelijk. Van Praag over de profielschets: “Hij moet het Ajax-spel willen spelen en prioriteit geven aan de jeugdopleiding. We hebben niets aan iemand die alleen denkt aan succes op korte termijn, die alleen maar een streepje op de eigen ballen wil zetten. Van dat soort types stikt het in de voetballerij.” De bedoeling is dat de naam voor de jaarwisseling bekend is.

Zou Ajax in februari nog geen geschikte trainer hebben gevonden, hetgeen volgens Van Praag onwaarschijnlijk is, dan zal de voorzitter mogelijk nog eens bellen met Cruijff. Ajax wil in de toekomst zijn eigen trainers opleiden. Mensen met de Ajax-mentaliteit, het zogenoemde Ajax-gevoel.