Actie tegen uitbreiding Van Gogh Museum

AMSTERDAM, 19 NOV. Het actiecomité Redt het Museumplein is naar de rechter gestapt om een bouw- en kapvergunning van het Van Gogh Museum in Amsterdam ongedaan te maken.

Voor de nieuwe vleugel van het museum naar een ontwerp van de Japanse architect Kisho Kurokawa, moeten 32 linden verdwijnen. De zaak dient begin december in Amsterdam, aldus actievoerder Maarten Lubbers, die de nieuwbouw een “monsterlijke kolos, een Japans koekoeksei, een gascilinder, een Japanse klaagmuur aan het plein” noemt. De uitbreiding is het resultaat van een donatie van 37,5 miljoen gulden van de Japan Foundation.

Vorige maand wees de Raad van State de bezwaren van het actiecomité tegen de herinrichting van het Museumplein af. Daarmee leek niets de uitbreiding, die op 9 december begint, in de weg te staan. Het Van Gogh Museum hoopt nu toch het groene licht van de rechter te krijgen.