Zapman

Het was proppen in de bestuurskamer van Roda '23. Alle stoelen waren bezet. Ik was daar in de hoedanigheid van verslaggever. De vensterbank stond vol trofeeën. Ik had die opzij kunnen schuiven om plaats te maken voor me zelf, maar dat zou heiligschennis zijn geweest. Als laatste kwam de voorzitter van Roda '23 binnen, ook hij moest blijven staan. De voorzitter schraapte zijn keel en begon.

“Beste Giovanni, Koen, Danny, Colin, Reinier, Roelof, Elwin en Wim, van harte gefeliciteerd met jullie kampioenschap in de najaarscompetitie van de E-4. Het was maar een half seizoen, en toch hebben we gemeend dat we dit niet ongemerkt voorbij konden laten gaan. Wat willen jullie drinken?”

Iedereen wilde AA.

“En wat willen jullie erbij?”

Sommigen hadden liever een zak chips, maar de meesten wilden een zak snoep. De volwassenen kregen koffie. Toen kwam er een man binnen die iedereen zo vol overgave handen begon te geven, dat zijn ogen de volgende gegadigde al zochten, als zijn handen nog in die van de vorige lagen. Deze man had Marsen bij zich, zoveel, dat er nog één Mars over was nadat iedereen was getracteerd.

“Die is voor mij, ik ben de topscorer”, brulde Koen, die in dat halve seizoen 34 goals had gemaakt. Dat is meer dan ik in mijn leven tot nu toe. Koen is mijn neef, dat iedereen dat weet. Hij is negen.

“Maar ik heb een penalty gestopt”, riep Wim die ook zijn zinnen op de laatste Mars had gezet. Dat was voor de rest van de E-4 het sein om het op een oorverdovend brullen te zetten. Het lawaai werd pas weer draaglijk, toen de man met de Marsen aankondigde dat er om de laatste zou worden geloot.

Op de terugweg zijn Koen en ik het winkelcentrum in gegaan. Hij mocht van mij iets uitzoeken. Het werd een stickervel met insigens van Ajax, en een schoolbeker, in de kleuren van Ajax. Dat afschuwelijke rood-wit, dat alleen op een voetbalshirt staat. Wat moet een kind toch met dat afgepaste wereldje van Ajax? Het levert mooi voetbal op, daar niet van, maar voor een kind lijkt me hun systeem te benepen. Als een Ajax-pupil wordt gevraagd wat hij doet als hij de bal krijgt met nog één verdediger voor zich, dan dreunt zo'n mannetje op: “Actie maken.” (Veronica, maandag 20.30 uur). Koen zegt gewoon: “Dan pingel ik hem voorbij.”

    • Hans Aarsman