'Woodies' heroveren wereldtitel dubbelspel

ROTTERDAM, 18 NOV. Zes jaar geleden vormden Todd Woodbridge en Mark Woodforde een dubbel. In die jaren groeiden ze uit tot de succesvolste combinatie in het tennis. Gisteren behaalden ze in Hartford de tweede wereldtitel. In de finale versloegen de 'Woodies' de Canadees Lareau en de Texaan O'Brien in vier sets, 6-4 5-7 6-2 7-6.

Het was de eenenveertigste gezamenlijke toernooizege in hun loopbaan. De twaalfde in dit jaar, de meeste in één jaar sinds de vijftien van John McEnroe en Peter Fleming in 1979. Bovendien werden ze het eerste dubbel dat in één jaar de wereldtitel, de US Open, Wimbledon en de Olympische titel veroverde. “Dit is de slagroom op de taart”, aldus Woodbridge.

Woodbridge en Woodforde waren vrienden, maar samen spelen deden ze niet. Daarvoor verschilden ze te veel in karakter. Woodbridge was vuur, Woodforde ijs. Woodbridge woont in Florida, Woodforde in Californië. Pas zes jaar geleden vormden ze voor de grap een dubbel. Het klikte op de baan. “Veel praten doen we niet”, aldus de linkshandige Woodforde. “Meestal is een blik voldoende. Todd is wat explosiever dan ik. Hij bepaalt meestal de tactiek. Maar hij luistert altijd als ik iets te zeggen heb.” De reden voor hun succes ligt vooral op het mentale vlak. “Wij kunnen elkaar oppeppen”, aldus Woodbridge.

In het Civic Center van Hartford verloren de Woodies één duel, zaterdag tegen diezelfde Lareau/O'Brien. Het was hun eerste nederlaag tegen die combinatie na vijf overwinningen. En het verlies had verregaande gevolgen voor Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. Die konden door het resultaat hun vliegtuig boeken richting Schiphol.

Haarhuis en Eltingh verloren vrijdagavond onverwacht van de invallers Pimek en Talbot. Door die tweede nederlaag werden ze afhankelijk van de Woodies. Alleen bij winst van de Australiërs lag er een plaats in de halve finales in het verschiet. Zover kwam het niet. Woodbridge/Woodforde verloren na winst van de eerste set aan concentratie en Lareau/O'Brien profiteerden ervan.

De twee combinaties zagen elkaar terug in de finale. De Woodies versloegen zaterdag in de halve finales binnen het uur Black/Connell, 6-3 6-3. Lareau/O'Brien waren in twee tiebreaks iets vaster dan de invallers Kroneman/Macpherson, 7-6 7-6.

Voor Woodbridge en Woodforde had de finale van het WK geen geheimen. Het was hun vierde, na de titel in 1992 en verloren finales in 1993 (tegen Haarhuis/Eltingh) en '94. Lareau/O'Brien debuteerden op dit niveau. De Woodies namen revanche voor hun nederlaag in de voorronde en besloten hun jaar met de tweede wereldtitel.