Veenstra nooit meer op de fiets

De wielerloopbaan van Wiebren Veenstra is voorbij. De 29-jarige Fries uit de ploeg van Foreldorado Golff is al maanden geblesseerd aan zijn middenrif.

Veenstra debuteerde in 1988 bij de Belgische ploeg van Hitachi. Vervolgens reed hij drie seizoenen met succes voor de Buckler-ploeg van Jan Raas. In die periode boekte hij de helft van zijn 42 overwinningen. De laatste zege boekte hij in augustus in de 'Nacht van Emmen'.

Is het echt voorbij?

Ja, ik heb er vraagtekens bij of ik ooit nog op mijn fiets zal klimmen. In mei begon ik slecht te rijden en toen kwam die blessure aan het licht: een gescheurd middenrif. Vanaf dat moment was het een afgelopen zaak, fietsen ging helemaal niet meer. Ik had geen idee hoe lang ik al met die scheur rondloop en hoe ik eraan kwam. Dat soort blessures kunnen door een krachtsexplosie ontstaan, als je bijvoorbeeld heel hard aan het stuur trekt.

Toch heb je er nog maanden mee doorgefietst?

Ja, dat ging ook helemaal niet. Om te wielrennen moet je echt tweehonderd procent in orde zijn. Je probeert het toch. Ik kreeg medicijnen en daar moet het dan van overgaan, maar zodra ik begon te trainen kwam het terug. Dat is niet leuk, je gaat aan jezelf twijfelen. In het dagelijks leven heb ik nergens last van. Het is puur die houding op de fiets: uren voorovergebogen zitten terwijl je die druk op je maag voelt.

Wat nu?

Het komt hard aan. Het is tien jaar van je leven die je zo even afsluit. Ik fietste vier of vijf uur per dag. Nu vul ik die tijd met wat klussen in huis en vissen. Wat ik in de toekomst ga doen? Daar maak ik me geen zorgen over. Misschien ga ik voor mezelf beginnen, iets in de handel. Het maakt me niet uit waarin.

Hoe kijk je terug op je carrière?

Daar ben ik toch heel tevreden over. Ik heb er uitgehaald wat er uit te halen was. Al mijn overwinningen waren voor mij hoogtepunten. Het fietsen zal ik missen: je bent veel weg, het is een vrij beroep en niet zo eenzijdig. Aan de andere kant, thuis is het ook wel leuk.