Texaco onder druk zwarte employés na discriminatie

WASHINGTON, 18 NOV. De Amerikaanse oliemaatschappij Texaco blijft onder druk staan om zwarte werknemers beter te behandelen. Vrijdag kwam Texaco een schikking ter waarde van 176 miljoen dollar overeen met zwarte werknemers die een proces tegen het bedrijf hadden aangespannen wegens discriminatie. Het was het hoogste bedrag ooit in een dergelijke zaak overeengekomen.

Maar de zwarte leider dominee Jesse Jackson, die Texaco vorige week met een boycot had gedreigd als de zaak niet voor zaterdag werd geschikt, riep automobilisten gisteren alsnog op om Texaco-pompstations te mijden.

Hij toonde zich tevreden over de schikking, maar zei dat het bedrijf desondanks onder druk gezet moet worden om werknemers van minderheidsgroepen betere kansen te geven. Ook riep hij klanten op hun Texaco-creditcard te vernietigen.

Hoewel er nog geen aanwijzingen zijn dat Jacksons oproep merkbare gevolgen heeft voor Texaco's omzet, staat de onderneming onder zware druk door de negatieve publiciteit over de zaak. Ruim tien dagen geleden kwam een heimelijk gemaakte bandopname in de openbaarheid waarop hoge functionarissen van Texaco op een neerbuigende manier spraken over werknemers van minderheidsgroepen. Ook bespraken ze de mogelijkheid bewijsmateriaal te vernietigen in de discriminatie-rechtszaak die zes zwarte werknemers twee jaar geleden hadden aangespannen namens 1.400 collega's.

De storm van verontwaardiging die daarna in de media opstak bespoedigde de totstandkoming van een schikking. Texaco zal nu een fonds van 115 miljoen dollar in het leven roepen, waaruit schadevergoedingen betaald zullen worden aan zwarte (ex-)werknemers. Bovendien krijgen zwarte werknemers die nog bij het bedrijf in dienst zijn een opslag van tien procent. Een van hun klachten in het proces was dat ze voor hetzelfde werk lager betaald worden dan blanke collega's. Texaco-voorzitter Peter Bijur ontkende dat dat het geval was. Maar hij zei ook dat hij geen onvrede onder blanke werknemers verwacht nu hun zwarte collega's opslag krijgen en zij niet.

Een ander onderdeel van de schikking is dat Texaco heeft ingestemd met de vorming van een commissie van deskundigen, deels van buiten het bedrijf, die moet toezien op uitvoering van het programma voor positieve discriminatie van de onderneming. Bijur zei dat hij zichzelf en zijn hele managementteam er toe heeft verplicht iedere vorm van discriminatie bij Texaco met wortel en tak uit te roeien.

De voorzitter van de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP, Kweisi Mfume, noemde de schikking “een eerste stap op de lange weg naar raciale verzoening”. Hij ging niet zover als Jesse Jacksons oproep tot een boycot, maar hij zei wel dat zijn organisatie Texaco kritisch blijft volgen.