Tekort aan fitte spelers plaagt Sparta

ROTTERDAM, 18 NOV. Het gebrek aan fitte spelers dreigt Sparta op te breken. De Rotterdammers verloren gisteren hun vierde wedstrijd op rij. Na NEC, AZ en PSV was FC Groningen te sterk voor de gehavende ploeg van trainer Henk ten Cate: 0-2. Groningen behaalde de eerste uitzege van dit seizoen.

De trainer van Sparta, die onderhandelt over verlenging van zijn contract, miste zes basisspelers. De geblesseerde Alflen, Groenendijk, Berhalter, Van der Meer en de geschorste Renfurm ontbraken al. Nadat verdediger Smith in de warming up met een kwetsuur had afgehaakt, moest Ten Cate in alle haast een in de buurt woonachtige speler van het tweede thuis laten ophalen. Debutant Dias (16) uit het A-elftal nam de plaats van Smith in.

Ondanks het gebrek aan vaste mankracht bleef Ten Cate zijn aanvallend concept trouw. Dennis de Nooijer had zijn middag niet. Vijf minuten voor de pauze miste de aanvaller een strafschop. De Nooijers falen onderstreepte zijn gebrek aan zelfvertrouwen. Aan de andere kant was het Gorré die Groningen in de 45ste minuut met een schitterende omhaal op voorsprong zette. De treffer was onverdiend. Ondanks de sterkte van het elftal, met de aanwinsten Atteveld en Bombarda, speelde de formatie veel te afwachtend. In de tweede helft concentreerde Sparta zich nog meer op de aanval. De Groningers profiteerden van de ruimte. Mocelin, de van Flamengo gehuurde Braziliaan, bracht de eindstand op 2-0. Ten Cate: “We moeten positief blijven. We hebben toch weer een zestienjarig talent kunnen laten debuteren. Dat is een mooi lichtpunt.” Volgens de oefenmeester heeft het geen zin spelers van andere clubs te huren. “Ik wil nu liever de jeugd een kans geven. Een gehuurde speler van een andere Nederlandse club kan toch maar een paar wedstrijden meedoen. Het geld bij Sparta is schaars, maar we zullen niet degraderen.”

Met het 1-1 gelijke spel zaterdagavond tussen FC Utrecht en Roda JC hadden de trainers Spelbos en Jol vrede. Beide clubs zijn nu de laatste drie wedstrijden ongeslagen gebleven. Jol verloor nog niet met Roda, waarmee hij woensdag tegen NEC zijn trainersdebuut in het betaald voetbal maakte. Utrecht behaalde deze competitie al het zevende gelijkspel in eigen stadion. De 1-1 was terecht, hoewel Utrecht op basis van de kansen en mogelijkheden ook een kleine zege verdiende. In de gelijkopgaande wedstrijd waren de beste kansen voor Utrecht. Maar Van Loen, Hernandez en Van Burik stuitten op een goed keepende Hesp. Beide doelpunten vielen in de tweede helft. Sibon zette Roda op voorsprong, Van Burik maakte gelijk.

Na de nederlagen tegen Roda JC en Heerenveen won De Graafschap zaterdag van Volendam. Al in de derde minuut scoorde Ibrahim in Doetinchem het enige doelpunt van de wedstrijd. Daarna gaf De Graafschap het initiatief uit handen, maar Volendam bracht de thuisclub niet in moeilijkheden.

Zonder zich echt druk te maken, heeft Vitesse gisteren met 1-0 van NEC gewonnen. De eerste competitietreffer van Nikos Machlas besliste het duel in Nijmegen. Machlas, die voor dit seizoen werd overgenomen van OFI Kreta, had de voorkeur gekregen boven Curovic. De Griek scoorde in de 55ste minuut. Hij kopte raak na een voorzet van Jochemsen.

RKC kwam bij AZ weliswaar direct na rust door een doelpunt van Hill op een 0-1 voorsprong, maar uiteindelijk behaalde AZ toch een verdiende 2-1 overwinning. RKC-spits Schreuder had zijn ploeg in de eerste minuut op voorsprong kunnen brengen, maar hij faalde voor AZ-keeper Moens. Voor AZ scoorden Hesp en Huysen.

In zijn achtste thuiswedstrijd behaalde Fortuna Sittard weer geen overwinning. Tegen FC Twente bleef de ploeg steken op 1-1. Bosman zette Twente op voorsprong, voor Fortuna scoorde de Engelsman Jeffrey de gelijkmaker.