Succes Klaus bij verkiezingen Tsjechië

PRAAG, 18 NOV. De Burger-Democratische Partij (ODS) van premier Václav Klaus heeft de vrijdag en zaterdag gehouden eerste ronde voor de verkiezingen voor de Tsjechische senaat met overmacht gewonnen.

Maar belangrijker dan die zege is volgens veel waarnemers de buitengewoon lage opkomst bij de verkiezingen. Slechts 35 procent van de kiezers nam de moeite een stem uit te brengen. In juni, toen de tweede kamer van het Tsjechische parlement werd gekozen, was de opkomst met 76 procent meer dan twee keer zo hoog. De ODS kreeg bijna 36,5 procent van de uitgebrachte stemmen, bijna zeven procent meer dan ze kreeg bij de verkiezingen in juni. De oppositionele sociaal-democratische partij CSSD kreeg twintig procent, de communisten ruim veertien en de met Klaus regerende christen-democraten bijna tien procent. De eveneens in Klaus' regering vertegenwoordigde Burger-Democratische Alliantie ODA eindigde op acht procent van de stemmen.

Premier Klaus uitte zich verheugd over de overwinning en interpreteerde die als een bewijs dat “onze kiezers zich realiseren dat ons land wordt bedreigd door instabiliteit en een terugval”. Hij toonde zich onverschillig over de lage opkomst: “Mijn doel is niet zoveel mogelijk stemmen, mijn doel is zoveel mogelijk stemmen voor de ODS.”

Waarnemers zien in de lage opkomst echter een signaal van onverschilligheid of zelfs irritatie bij de kiezers over de gang van zaken in de Tsjechische politiek, die wordt gekenmerkt door schandalen en schandaaltjes. Bovendien bestaat verwarring over de bevoegdheden van de senaat, een nieuwe kamer van het Tsjechische parlement.

In de Tsjechische hoofdstad Praag wordt gespeculeerd dat Klaus in zijn zege een aanleiding kan zien om vervroegde verkiezingen voor de tweede kamer uit te schrijven. In die kamer komt de regeringscoalitie één stem te kort voor een meerderheid. (Reuter)