Spanning loopt op in Wit-Rusland

MINSK, 18 NOV. In Wit-Rusland is de toch al hoog opgelopen spanning in het conflict tussen president Aleksandr Loekasjenko en het parlement dit weekeinde verder toegenomen.

Zondag wordt in Wit-Rusland een referendum gehouden, waarin Loekasjenko de bevolking om vrijwel onbeperkte volmachten vraagt en waarin het parlement vraagt de functie van president te elimineren. Loekasjenko ontsloeg vrijdag de voorzitter van de Nationale Kiescommissie, nadat deze had gezegd de uitslag van het referendum niet te zullen goedkeuren, omdat Loekasjenko, in strijd met de regels, de stembussen nu al heeft geopend.

Loekasjenko stuurde de politie op de voorzitter af om hem uit zijn kantoor te gooien, maar dat werd verhinderd door de voorzitter van het parlement. Ook stuurde Loekasjenko de politie op het parlement af, om te verhinderen dat parlementariërs de bevolking via de radio zouden toespreken.

Vandaag dreigde premier Michail Tsjigir af te treden als Loekasjenko het referendum doordrukt. Het parlement wil ook afzien van het referendum. Vorige week trad de onderminister van Buitenlandse Zaken af uit protest tegen het beleid van de president.

Gisteren gingen rond tienduizend tegenstanders van Loekasjenko in de hoofdstad Minsk de straat op om te protesteren tegen het autoritaire bewind van de president. Toen de politie ingreep vielen diverse gewonden. (Reuter)