Royal placemats

Is de uitverkoop van Oranje begonnen? Dinsdag 19 en woensdag 20 november komt bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam een deel van de inboedel van prinses Christina onder de hamer.

Christina is van plan naar de Verenigde Staten te verhuizen en kan niet al haar bezittingen uit landgoed Eikenhorst in Wassenaar meenemen. Dus worden er honderden stukken geveild: schilderijen, meubelstukken, zilverwerk, een drankverzameling. Ook bloempotten en plastic schaaltjes staan in de aanbieding.

De waardevolste stukken zijn opgehangen in de grote veilingzaal van Sotheby's. Wie echter naar de bovenste verdieping van het veilinghuis klimt, komt materiaal tegen van een heel ander kaliber. Daar hangen, in goedkope lijstjes, zwart-wit foto's op posterformaat van een molen en een besneeuwd ophaalbruggetje; een affiche van de William & Mary tentoonstelling uit 1988. Twee vederlichte plastic schaaltjes in de vorm van bontgekleurde vissen zijn er ook. De meest alledaagse gebruiksvoorwerpen blijken geveild te worden.

Medewerkers van Sotheby's hebben zich verbaasd over de grote hoeveelheid prullaria in 'The Christina Collection'. Een van hen zegt: “Het komt nooit voor dat we spullen van zo'n lage kwaliteit veilen. Er zitten doodgewone servetjes tussen, en een paar bewerkte klompen. Allemaal prulletjes. Wat dacht je van die schenkkan in de vorm van een ananas? Wie weet komt hij wel van Blokker.”

En wat te denken van dat setje placemats met 'zes eiwarmers in de vorm van een eend' (samen 100 tot 125 gulden)? Onlangs pakte een van de veilingmedewerkers een potje op dat voor 100 tot 150 gulden genoteerd stond. Aan de onderkant kleefde nog een prijsstickertje: '4 dollar'.

Opmerkelijk zijn verder de tientallen Delfts blauwe porseleinen drankflesjes in de vorm van grachtenhuisjes. Het betreft hier presentjes uit de 'Royal Class' van de KLM. Per zeventig moeten ze tussen de 250 en 350 gulden opbrengen.

Volgens de voorlichter van Sotheby's zijn de gebruiksvoorwerpen collectables: “Normaal gesproken zouden wij geen placemats of schenkkannen in een veiling stoppen. In dit geval zijn ze toch bijzonder omdat ze aan de Oranjes hebben toebehoord.”

    • Joris Abeling