RODE KOOL MET KERSEN

Voor dit hoofdgerecht is nodig:

1 kleine rode kool (circa 750 gram)

1 ui

1 eetlepel kersenjam

1 klein potje kersen zonder pit

6 kruidnagels

azijn en suiker

peper en zout

kaneelpoeder

Snijd een stuk van de stronk van de kool en trek de bladen los. Snijd uit elk blad de dikke nerf. Rol elk blad op en snijd het met een scherp mes in zeer dunne ringen. (Dit is overigens ook de beste en lekkerste manier om kool voor een salade te snijden). Steek de kruidnagels in de gepelde ui. Doe de rode kool met wat zout in een pan en leg de ui er bovenop. Giet een bodem water in de pan en voeg een scheutje azijn toe. Kook de kool ongeveer 40 minuten op een zeer laag vuur. Verwijder de ui en schep de jam, de kersen en de helft van het kersensap door de kool. Laat alles nog eens 10 minuten zachtjes stoven. Breng de rode kool op smaak met een beetje kaneelpoeder en eventueel nog wat zout, azijn en suiker.

    • Anne Scheepmaker