President ligt voor in Moldavië

CHISINAU, 18 NOV. President Mircea Snegur is volgens de voorlopige uitslagen op de eerste plaats geëindigd in de presidentsverkiezingen die gisteren in Moldavië zijn gehouden. Maar hij kreeg geen absolute meerderheid en moet het daarom in een tweede ronde opnemen tegen de voorzitter van het Moldavische parlement, die verrassend als tweede eindigde.

Snegur, president sinds de uitroeping van de onafhankelijkheid, kreeg 38 procent van de stemmen. De voorzitter van het parlement, Petru Lucinschi, wist in de eerste ronde 26 procent van de stemmen op zich te verenigen. Op de derde plaats eindigde de kandidaat van de communistische partij, Vladimir Voronin, met elf procent van de stemmen.

De grote verrassing van de presidentsverkiezingen is het slechte resultaat van de Moldavische premier, Andrej Sangheli, die met tien procent van de stemmen op een kansloze vierde plaats eindigde. Sangheli is de laatste maanden in een conflict met Snegur gewikkeld geweest. Volgens de peilingen was de premier - een voorstander van nauwere betrekkingen met Moskou - samen met de pro-Westerse Snegur de belangrijkste favoriet.

Lucinschi is een voormalige communist, die ten tijde van het bewind van Michael Gorbatsjov in Moskou nog lid was van het politburo en secretaris van het Centraal Comité van de communistische partij van de Sovjet-Unie en eerder tweede man van de Tadzjiekse communistische partij is geweest. Hij leidt - net als Snegur - een partij die zich van die van Sangheli heeft afgescheiden en die zich sociaal-democratisch noemt.

De opkomst bij de Moldavische presidentsverkiezingen was 67 procent. Vooral op het platteland was de belangstelling groot. In veel delen van Moldavië kwam zelfs tachtig procent van de kiezers naar de stembus. In de hoofdstad Chisinau daarentegen viel de opkomst met 56 procent tegen.

Voor de verkiezingen zei Snegur dat hij het ontslag van Sangheli zou eisen als hij wint. (AFP)