Onderzoek justitie België; Ministers beschuldigd van pedofilie

BRUSSEL, 18 NOV. De Belgische justitie doet een onderzoek naar mogelijke pedofilie van ministers. De federale vice-premier Elio Di Rupo heeft gisteren woedend gereageerd op berichten dat hij seksuele relaties met minderjarigen zou hebben gehad.

De andere betrokken politicus, de christen-democratische minister van Onderzoek, Jean-Pierre Grafé, van de Waalse Gewestregering, wilde volgens zijn woordvoerder vanmorgen niet reageren.

De socialist Di Rupo zei gisteren dat berichten die over hem de ronde doen, de grenzen van het weerzinwekkende overschrijden. “Blijkbaar ben ik het slachtoffer van verwarring tussen feiten uit mijn privé-leven die niemand schade berokkenen en weerzinwekkende, afschuwelijke daden die men mij in de schoenen wil schuiven”, aldus Di Rupo in een verklaring. Verschillende Vlaamse kranten schreven zaterdag dat justitie zijn betrokkenheid bij een pedofilie-zaak onderzoekt.

Andere Belgische ministers die de afgelopen dagen zijn beschuldigd van corruptie, hebben het afgelopen weekeinde ook verontwaardigd gereageerd. De liberale oppositie wil een spoedbijeenkomst van het parlement waar premier Dehaene uitleg geeft over de rol van ministers bij schandalen. Volgens de liberale partijvoorzitter, De Croo, is het vertrouwen van de bevolking in de politieke leiding dermate geschokt, dat zo'n bijeenkomst noodzakelijk is. Maar partijvoorzitters van regeringspartijen, de christen-democraat Van Peel en de socialist Tobback, verweten hem gisteren politiek garen te willen spinnen bij “deze dramatische tijden voor de democratie”.

Wel of niet terecht vermeende schandalen komen in België op het ogenblik in hoog tempo naar buiten. Federaal minister van Landbouw, Pinxten, heeft een proces aangekondigd tegen het plaatsvervangend hoofd van het Hoog Comité van Toezicht, Vermeulen. Die zou zijn goede naam hebben aangetast door bekend te maken dat het Comité - een justitieel controle-orgaan voor ambtenaren en ministers - is belemmerd bij onderzoek naar vermeende belastingontduiking door de minister van Landbouw. Pinxten ontkent dat hij te weinig BTW op de bouw van een woning heeft betaald. Vermeulen heeft op zijn beurt een aanklacht tegen de minister aangekondigd, omdat die hem van incompetentie heeft beschuldigd.

De Vlaamse christen-democratische minister voor Milieu, Kelchtermans, heeft van het dagblad Het Laatste Nieuws ruimte geëist om de beschuldiging dat hij een leugenaar is, te kunnen weerleggen. Kelchtermans zal door justitie worden ondervraagd in verband met een financiële bijdrage die een fabrikant van plastic bakken voor chemisch afval zou hebben gegeven aan een studiecentrum van de christen-democratische CVP.

De beschuldigingen over pedofilie aan het adres van Di Rupo zijn publiek geworden nadat vrijdagavond in de Brusselse gemeente Sint-Gillis huiszoekingen zijn gehouden. Volgens verschillende kranten ging het daarbij om het verzamelen van bewijsmateriaal over seksuele contacten met minderjarigen, die zowel Di Rupo als een niet met name genoemde Waalse minister zouden hebben gehad. Volgens een woordvoerder heeft de Waalse minister Grafé te horen gekregen dat het om hem gaat. Justitie heeft geen enkele mededeling over de huiszoekingen gedaan. Di Rupo noemde de berichten over hem gisteren krankzinnig en kwetsend. “Ik weiger ons land te zien verzinken in een ware heksenjacht, McCarthyisme van het ergste soort. Wij zijn allen meer waard dan dat”, aldus de vice-premier.

De socialistische minister van Binnenlandse Zaken, Johan Vande Lanotte, heeft op zijn beurt boos gereageerd op beschuldigingen van de ouders van het vermoorde meisje Mélissa dat hij vorig jaar al op de hoogte was van het mislopen van het onderzoek naar de verdwijning van hun kind, maar daaraan niets heeft gedaan. Vande Lanotte heeft vorig jaar de ouders van de verdwenen Mélissa bemiddeling toegezegd bij hun contacten met justitie. Meer kon hij volgens hem niet doen, omdat hij politie en justitie geen opdrachten kan geven. De eis van de ouders dat hij opstapt als minister legt hij naast zich neer, “omdat hij niet als politieke zondebok wil dienen”.

    • Ben van der Velden