Koersexplosie van Deutsche Telekom

FRANKFURT, 18 NOV. Een knallend vuurwerk werd vandaag afgestoken toen op de effectenbeurs van Frankfurt het startsein werd gegeven voor de handel in aandelen Deutsche Telekom. Dit was de dag waarop Mister Telekom, Ron Sommer, had gewacht. Om stipt half een begon vanmiddag de handel in T-Aktien, waarvan de plaatsing het concern al ruim 17 miljard mark opleverde. De 47-jarige bestuursvoorzitter verloor vanaf dat tijdstip het koersenbord op de beursvloer niet meer uit het oog.

De koers van het aandeel Telekom, uitgegeven voor 28,50 mark, opende op 33,20 mark. Direct na het begin van de handel steeg het aandeel 20 pfennig. De banken begonnen onmiddellijk de koers te stabiliseren om te snelle stijging te voorkomen.

Het beursbestuur heeft de handelstijden speciaal verlengd tot zeven uur vanavond om de stormloop van opdrachten te kunnen verwerken en aansluiting te vinden bij Wall Street waar vandaag ook in Deutsche Telekom gehandeld gaat worden.

“Dit is een cruciale gebeurtenis in de geschiedenis van onze onderneming”, zei Sommer vlak voor de handel begon. Op de achtergrond hing een groot beeldscherm met het vignet van Deutsche Telekom en de tekst T-Aktie: Here we are. Ook minister van Financiën Theo Waigel, geperst tussen honderden handelaren op de beursvloer, was opgetogen. “De hele wereld kijkt vandaag naar Duitsland en talloze buitenlandse investeerders hebben vertrouwen in ons getoond. Dit is een goede dag voor Standort Deutschland”, aldus Waigel.

De Telekom-voorzitter beloofde de aandeelhouders een groeiend en voor Duitse verhoudingen “buitengewoon aantrekkelijk” dividend. Voor volgend jaar heeft Deutsche Telekom 1,20 mark per aandeel in het vooruitzicht gesteld.

Pag.11: Beursgang mijlpaal voor kapitaalmarkt

Sommer noemde de grote belangstelling voor de aandelen, vooral ook van Duitse particulieren, “een doorbraak”. De emissie is vijf keer overtekend. “Onze meest optimistische verwachtingen zijn overtroffen”, zei Sommer.

Beursvoorzitter dr. W. Seifert noemde de beursgang van Deutsche Telekom vanmorgen een “mijlpaal in de ontwikkeling van de Duitse kapitaalmarkt”. Hij zei in Duitsland veel meer ruimte te zien voor privatiseringen. “Het ontlast de staat en geeft jonge ondernemers betere toegang tot de kapitaalmarkt”, aldus Seifert. Vorige week al maakte de regering in Bonn bekend dat ze haar aandeel van ruim 30 procent in Lufthansa volgend jaar wil afstoten en de Postbank eind 1997 wil privatiseren. Met de opbrengst hoopt ze alle gaten in de begroting te stoppen.

De beursgang van Deutsche Telekom is de grootste in de geschiedenis van Europa, en zelfs, op de privatisering van het Japanse NTT na, de grootste ter wereld. Zeshonderd miljoen aandelen met een prijs van 28,50 mark per stuk zijn op de markt gebracht. Nog eens negentig miljoen aandelen worden achter de hand gehouden (de zogenaamde greenshoe) en kunnen worden ingezet om de markt te stabiliseren.

In totaal is 67 procent van de aandelen in Duitsland geplaatst. Particuliere beleggers in Duitsland vormen de grootste groep aandeelhouders met 41 procent van de aandelen. Sommer zei dat 156.000 van de 207.000 medewerkers van Deutsche Telekom samen 23 miljoen aandelen hebben gekocht.

“Ongetwijfeld zullen veel kleine beleggers proberen te verkopen om snelle koerswinst te pakken”, zei Peter Pietsch van Commerzbank vanmorgen in Frankfurt. “Vandaag zal in ieder geval een test worden voor de computers en de beurs”, aldus Pietsch. Hij noemde de prijs van 28,50 mark “fair”.

De Duitse vereniging van aandeelhouders in Frankfurt is het daar niet mee eens. “Veel te duur”, zei de woordvoerder van de vereniging. “Er is gesuggereerd dat de aandelen Telekom risicovrij zijn. Dat is gezien de hoge schuldenlast en de vrije concurrentie per 1998 helemaal niet het geval.”

Sommer beloofde dat met de opbrengst van de emissie een deel van de schuldenberg van 105,5 miljard mark wordt afgelost. In het jaar 2000 moeten de schulden tot 60 miljard zijn gereduceerd. “Nog belangrijker is dat we klantvriendelijker en prestatiegerichter worden”, meende Sommer. “Wij zijn er nog lang niet, maar dat is ons doel”.

    • Michèle de Waard