Iliescu verliest verkiezingen in Roemenië

BOEKAREST, 18 NOV. Emil Constantinescu, kandidaat van de oppositie, heeft de gisteren gehouden Roemeense presidentsverkiezingen gewonnen. Hij kreeg volgens de nog voorlopige uitslagen ruim 55 procent van de stemmen.

De zittende president, Ion Iliescu, kwam niet verder dan ruim 44 procent van de stemmen. Talloze aanhangers van Constantinescu vierden de overwinning vannacht in het centrum van Boekarest en van andere grote steden in Roemenië.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die twee weken geleden samen met de parlementsverkiezingen werden gehouden, lag Iliescu nog iets voor.

Iliescu, die president van Roemenië is geweest sinds de revolutie van december 1989, gaf vannacht zijn nederlaag al toe. Hij zei de uitslag “in de Olympische geest” te aanvaarden. “Daarom zeg ik: je hebt gewonnen, ga door! En: je hebt verloren: ga door!” Hij drong aan op “een nationale verzoening” en zei te hopen dat de nieuwe president en de nieuwe regering het land zonder “rancune” en zonder “wraakgevoelens” zullen regeren. Hij zei als lid van de senaat “een constructieve oppositie” te zullen voeren.

Constantinescu, wiens Democratische Conventie onlangs bij de parlementsverkiezingen al de grootste partij van het land werd, sprak vannacht van “een keerpunt in de geschiedenis van Roemenië”. “De tijd van de haat is voorbij. Er zal geen enkele [juridische] vervolging en geen enkele bestraffing komen. We gaan opbouwen - niet afbreken”, aldus de overwinnaar van de verkiezingen in een toespraak tot duizenden juichende aanhangers bij het stadhuis van Boekarest. “Dit is de zege van de vrede en de verzoening, het is de zege van miljoenen Roemenen die daar al sinds de revolutie van 1989 op wachten en de zege van diegenen die vijftig jaar dictatuur achter zich hebben.”

Constantinescu werd toegejuicht door aanhangers die leuzen riepen als 'weg met het communisme' en 'we vieren kerst zonder Ion'. Iliescu is in het verleden een medewerker geweest van dictator Ceausescu; hij heeft zich ondanks veel inspanningen nooit los kunnen maken van dat communistische verleden.

Constantinescu lijkt zijn overwinning vooral te danken te hebben aan de hoge opkomst in de steden en in de door de Hongaarse minderheid bewoonde delen van het land. Op het platteland, waar Iliescu zijn machtsbasis heeft, bleef de opkomst achter bij de verwachtingen, ondanks een felle campagne van Iliescu in de afgelopen twee weken. In totaal kwam 72 procent van de kiezers naar de stembus. (Reuter, AFP)