Hoger beroep tegen straf Franse rappers

PARIJS, 18 NOV. De Franse minister van Justitie Jacques Toubon heeft aangekondigd dat de staat in beroep gaat tegen een gevangenisstraf van drie maanden en een verbod om op te treden van zes maanden voor de populaire rap-groep NTM.

De band is voor de rechter gedaagd door 26 politiemensen die dienst hadden bij een concert. Wegens de teksten van NTM (afkorting voor Nique Ta Mère, ofwel Neuk Je Moeder). Tijdens de rechtszaak werden de teksten van NTM geciteerd: “Ik pis op de rechtbanken. De politieagenten zijn de fascisten en moordenaars. Het zijn de moederneukers in het blauw die het hele jaar onze ballen kraken.”

De zangers van NTM, Bruno Lopez en Didier Morville, hebben ook aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan. De veroordeling heeft in Frankrijk een debat op gang gebracht over de vrijheid van meningsuiting en respect voor gezagsdragers. Politiebonden en een aantal politici, onder wie extreem-rechtse, zijn tevreden over de veroordeling. (Reuter)