Franse Front National op kop in Dreux

PARIJS, 18 NOV. Het Front National heeft de meeste stemmen gekregen in de eerste ronde van verkiezingen voor de gemeenteraad van Dreux. Het stadje ten westen van Parijs was ook vorig jaar het tafereel van een felle politieke strijd tussen extreem-rechts en de gevestigde politieke orde.

De FN-lijst, aangevoerd door het bestuurslid Marie-France Stirbois, haalde 36,4 procent. Tweede werd de zittende burgemeester, de neo-gaullist Hamel met 34,7 procent. Deze RPR-partijgenoot van president Chirac moest aftreden wegens belangenverstrengeling maar mocht zich herkiesbaar stellen. Derde werd de socialist Ravanne, die 24,7 procent haalde.

De beslissende tweede ronde wordt over twee weken gehouden. Bij de reguliere gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar ontstond eenzelfde soort patstelling, waarbij links zich terugtrok en zijn kiezers adviseerde op parlementair rechts te stemmen om het FN buiten de deur te houden. Het is voor de Parti Socialiste een hachelijke keuze: meedoen vergroot het risico van winst voor het verafschuwde Front, dat na de verovering van de steden Orange, Toulon en Marignane in het zuiden graag in het hart van Frankrijk doordringt. Zich terugtrekken en zo de regeringspartij RPR steunen, die voor de PS nooit een goed woord over heeft, is ook weinig aanlokkelijk. De socialisten hebben zich nog niet uitgesproken.