Escalatie van conflict rond Mladic

PALE, 18 NOV. Het conflict tussen de regering en de ontslagen legerleiding van de Servische Republiek in Bosnië is dit weekeinde geëscaleerd tot een openlijke machtsstrijd. Een lid van de ontslagen legerleiding waarschuwde gisteren dat die machtsstrijd kan uitlopen op een burgeroorlog.

De regering van Biljana Plavsic, de president van de Bosnische Republiek, vaardigde midden vorige week een ultimatum uit aan de tachtig ontslagen generaals onder leiding van Ratko Mladic. Hoewel dat ultimatum werd genegeerd, kwam het vrijdag en zaterdag wel tot overleg tussen de ontslagen generaals en de regering. Dat overleg mislukte. Gisteren bezetten aanhangers van Mladic een televisiezender, als gevolg waarvan de televisie van de Bosnische Serviërs - die op de hand van Plavsic is - alleen nog in de hoofdstad Pale te ontvangen is. Bij de bezetting werd geweld gebruikt, waarbij drie gewonden vielen.

Generaal Pero Colic, de door Plavsic benoemde opvolger van Mladic, zei gisteren dat de regering overal in de Servische Republiek de controle uitoefent en dat alle legeronderdelen loyaal zijn aan Plavsic en aan hem. Hij uitte felle kritiek op de ongehoorzame officieren rond Mladic: “Deze crisis is een crisis van individuen, ziekelijk ambitieuze lieden die in de natuurlijke en aanstaande modernisering van het leger niet inzien dat ze zich als professionals en patriotten moeten gedragen.”

De regering van de Bosnische Serviërs heeft laten weten niet te willen overgaan tot geweld om de ongehoorzame generaals tot de orde te roepen, maar wel te overwegen hen voor de rechter te dagen.

Een van de generaals rond Mladic, Manojlo Milovanovic, waarschuwde in een vraaggesprek met het Joegoslavische blad Dnevni Telegraf voor geweld: “Het conflict staat op het punt een open conflict te worden en dreigt uit te lopen op een ware burgeroorlog.” Volgens Milovanovic is de politieke leiding rond Plavsic gezwicht voor de internationale gemeenschap die het Servische leger wil “vernietigen” en Bosnië wil “verenigen”. Hij zei dat het leger de civiele autoriteiten alleen zal gehoorzamen als het er zeker van is dat het grondgebied van de Serviërs “veilig” is.

President Plavsic ontsloeg Mladic tien dagen geleden met verwijzing naar het “bekende standpunt van de internationale gemeenschap”, die Mladic van oorlogsmisdaden beschuldigt. (Reuter)