DER SPIEGEL

Verliep de privatisering in Oost-Duitsland in sneltreintempo, in West-Duitsland gaat zij veeleer met de snelheid van een boemeltrein, constateert Der Spiegel in zijn omslagartikel over de beursgang die Deutsche Telekom vandaag maakt.

Sinds 1982 zijn ongeveer 500 staatsbedrijven verkocht (opbrengst circa 18 miljard mark). Momenteel zijn nog zo'n 400 bedrijven geheel of gedeeltelijk in overheidshanden. Wegens de financiële nood in Bonn wil de bondsregering het tempo nu opvoeren. Daarbij fungeert Telekom als testcase. Een riskante test, vindt het blad, want het betwijfelt of de onderneming wel is opgewassen tegen de concurrentie. Maar slaagt de operatie, die te boek staat als de omvangrijkste privatisering in Europa, dan zullen het postbedrijf, de postbank, de wegrestaurants en wellicht de spaarbanken spoedig volgen, meent Der Spiegel.