Browne babbelt en bezingt vriendenleed

Concert: Jackson Browne. Gehoord: 17/11, Carré Amsterdam. Herhaling: 18/11 Oosterpoort, Groningen.

Jackson Browne heeft veel zielige vrienden. Bij zijn concert in Carré, gisteravond, kondigde hij het ene na het andere liedje aan als 'this one's about a friend of mine', of 'here is a man I once knew'. Onveranderlijk blijken de hoofdpersonen van zijn nummers in de war of overleden. Toen hij zijn muzikale partner David Lindley noemde, haastte Browne zich er bij te zeggen dat deze nog wèl 'alive and kicking' in Californië zit.

Maar hoe het nou met Jackson Browne zelf gaat, werd niet helemaal duidelijk - niet uit zijn teksten en niet uit zijn voordracht. De nog altijd jonge 48-jarige gaf een akoestisch solo-concert, maar liet de emotionele bevlogenheid die zulke concerten interessant kan maken achterwege. Op dezelfde toon als Browne de nummers normaal gesproken met een band ten gehore brengt, zo droog doet hij het nu.

Toch moet Browne, die hier van de zomer nog te zien was mèt een volledige band, een goede reden hebben om een solo-tournee te willen doen. Misschien is het wegens de nauwere band met het publiek, dat gisteravond verzoeknummers mocht roepen die in de meeste gevallen inderdaad werden uitgevoerd.

Misschien ook omdat Browne zo meer gelegenheid heeft om gezellig voor zich uit te babbelen; over het weer in Nederland, over Jerry Lee Lewis, opgroeien in Californië. Maar uit zijn keuze voor een solo-optreden spreekt ook de behoefte om zijn composities uit te testen op hun overlevingskansen in deze uitgeklede versie, slechts gesteund door een akoestische gitaar of een piano.

Browne speelde nummers uit zijn hele carrière, van Something Fine uit 1972 en Walking Slow uit 1974, waarbij hij de tekst was vergeten, tot I'm Alive uit 1993 en The Barricades Of Heaven van zijn laatst verschenen cd, Looking East (1996). Maar de meeste songs bleken niet bestand tegen de Spartaanse aanpak.

Brownes gitaarspel had nauwelijks ritmische accenten, en al heeft hij een volle, krachtige stem, zijn dictie was vlak. Dan verliest zelfs de kreet 'I'm Alive' zijn betekenis.

    • Hester Carvalho