ART TATUM

Art Tatum: 20Th Century Piano Genius (Verve 531 763-2). Distr. Polygram.

Over de blinde pianist Art Tatum (1910-1956) valt alleen in superlatieven te praten: hij was de technisch meest onderlegde, meest barokke en snelste toetsenspeler die de jazz ooit heeft gekend. 'Too much', hoor je op 20th Century Piano Genius soms dan ook iemand zeggen als Tatum na halsbrekende toeren in de nok van het circus weer eens veilig op de grond is geland.

De opnamen op deze dubbel cd werden in 1950 en '55 gemaakt ten huize van Ray Heindorf, destijds als dirigent aan de film-maatschappij Warner Bros verbonden. Omdat Heindorf naast een uitstekende vleugel heel behoorlijke opnamespullen in huis had zijn, naast de muziek en het commentaar daarop, ook diverse 'kleine' geluiden te horen, tot zelfs het tikken van Tatums ringen.

Het merendeel van het materiaal stond eerder op lp's van het label 20th Century Fox, maar elf stukken, twee uit '55, de rest uit '50, verschijnen bij deze voor het eerst. Het gaat weliswaar om liedjes die iedereen kent, zoals Sweet Lorraine en Yesterdays, maar ze klinken nooit plat of flets. 'Gewoon' omdat Art Tatum, afgezien van alle pianistische tralala, ook in harmonisch opzicht een fenomeen was.

    • Frans van Leeuwen