Aandelenmarkt moet na euforie een stapje terug

AMSTERDAM, 18 NOV. De Amsterdamse beurs is de week stil begonnen. Grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars lieten zich nauwelijks zien. Er was alleen wat handel tussen beurspartijen. Na de euforie van vorige week liep de beursgraadmeter AEX vanochtend terug.

AMSTERDAM De index noteerde rond het middaguur 2,31 punten lager op 606,57 punten. Een aantal handelaren moest vanochtend nog posities terugdraaien die ze in het afgelopen weekeinde hadden opgebouwd. Banken en beursmakelaren hadden zaterdag, de dag na de hectische afloop van diverse indexoptiecontracten op vrijdag, nog gebruik gemaakt van het recht om nog aandelen aan te kopen. Ze verwachtten na de stijging van de Dow Jones aandelenindex met 35 punten op vrijdag, in Amsterdam vanmorgen een voortzetting van de hausse. Maar die bleef uit.

Van een opbeurend klimaat was vanochtend geen sprake. Dat gold ook voor de buitenlandse beurzen. Londen noteerde vijf punten lager en Frankfurt stond achttien punten in de min.

Onder de hoofdfondsen ging Koninklijke Olie als een van de weinige omhoog en noteerde tegen lunchtijd 2,30 gulden hoger op 284,50 gulden. Geruchten over een fusie met British Gas, die zondag gemeld werden in de Sunday Telegraph, gaven de koers vleugels. Ook de koers van staalconcern Hoogovens liep op. Met een koerswinst van twee kwartjes naar een tussenstand van 65,20 gulden was Hoogovens de op een na sterkste stijger. Van Ommeren klom relatief het hardst, met 1,1 procent ofwel negen dubbeltjes tot 72,40 gulden.

Onder druk van de professionele handel zakte Unilever, die de afgelopen zes beursdagen sterk was gestegen, met 2,60 gulden tot 280,80 gulden. KLM, dat een ambitieus, maar vooralsnog weinig concreet reorganisatieplan heeft gelanceerd, raakte vier dubbeltjes kwijt op 40,90 gulden. Akzo Nobel leverde 2,10 gulden in en zakte naar 219,70 gulden. Philips daalde twee dubbeltjes tot 62,40 gulden. Ahold, dat vanochtend een verruiming van zijn kredietfaciliteit bij banken aankondigde van 400 miljoen dollar naar een miljard dollar (omgerekend 1,7 miljard gulden), moest 1,20 gulden prijsgeven op 107,20 gulden.

Ook de uitzendbureaus moesten inleveren. Of het aan het marktsentiment lag of aan het vandaag gepubliceerde CBS-bericht dat het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren zich in het derde kwartaal stabiliseerde, durfden handelaren niet te zeggen. Randstad daalde in ieder geval met twee kwartjes tot 134,50 gulden en Content moest vier dubbeltjes prijsgeven op 70,60 gulden.

Voor de dollar werd in Amsterdam om 10 uur een koers opgegeven van 1,6885 gulden tegenover 1,6900 gulden aan het eind van de handel van afgelopen vrijdag.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde zijn magerste dag tot nu toe dit jaar. Bij een omzet van niet meer dan 170 miljoen aandelen zakte de Nikkei-beursindex met 133,36 punten (0,64 procent) tot 20.796,37.