43 doden geborgen na explosie in flat in Zuid-Rusland

MOSKOU, 18 NOV. Het dodental van de ontploffing in een flatgebouw in het Zuidrussische plaatsje Kaspisk is vanmorgen opgelopen tot 43. Naar vermisten wordt nog steeds gezocht in het puin van een acht verdiepingen tellend gebouw dat zaterdagmorgen vroeg na een oorverdovende knal instortte.

Hoewel er over de oorzaak van de explosie nog niets bekend is gaat de politie uit van een misdaad. In het flatgebouw woonden leden van de Russische grenswacht met hun gezinnen. Niet met name genoemde functionarissen brachten tegenover het persbureau ITAR-TASS de “terreurdaad” in verband met pogingen van de grensbewaking om een einde te maken aan smokkel van kaviaar, wapens en narcotica.

In een schriftelijke verklaring liet de Federale Dienst voor de Grensbewaking weten dat “de aanslag is bedoeld om onze vastbeslotenheid te breken om de staatsgrenzen betrouwbaar te bewaken”. In de verklaring werden de autoriteiten opgeroepen eens en voor altijd een eind te maken aan de “waanzinnige uitbarsting van misdaad en terrorisme” waarmee Rusland zou kampen.

De explosie van zaterdag kwam minder dan een week nadat een herdenkingsdienst van Afghanistan-veteranen in Moskou werd getroffen door een bomaanslag. Bij die aanslag, die in verband werd gebracht met meningsverschillen over de opbrengst van belastingvrijstellingen, vielen veertien doden. Onder een tafel waarop drank en spijzen voor de aanwezigen hadden gestaan, vond de politie resten van een bom.

Het onderzoek naar de ontploffing in Kaspisk, een plaats aan de Kaspische Zee in de aan Tjetsjenië grenzende republiek Dagestan, had vandaag rond het middaguur nog niets opgeleverd. Een gaslek kan het volgens de grenswacht niet zijn, omdat het gebouw niet op gasleidingen was aangesloten.

De Kaspische Zee is een belangrijke leverancier van steur en daarmee van kaviaar, maar de vangst van steur is streng gereglementeerd. De politie en douaneautoriteiten leveren voortdurend strijd met stropers en smokkelaars die aan de delicatesse naar verluidt miljoenen verdienen.

Een andere theorie die direct na de ontploffing opgeld deed, is dat het ging om een aanslag van Tsjetsjeense separatisten. Dagestan herbergt veel vluchtelingen uit het oorlogsgebied. Maar de Tsjetsjeense leider Zelimchan Jandarbijev ontkende onmiddellijk elke betrokkenheid. Hij wees daarentegen op de 'oorlogspartij' in Moskou die een voorwendsel zou zoeken om de Tsjetsjeense vredesonderhandelingen te beëindigen.

Premier Tsjernomyrdin bezocht gisteren Kaspisk maar liet zich daar niet uit over mogelijke oorzaken. Hij beloofde dat alle getroffenen worden geholpen. Op de Russische televisie werd gisteravond een bankrekeningnummer getoond waarop bijdragen kunnen worden gestort.

    • Hans Nijenhuis