14 procent van auto's 'carpoolt' dagelijks

DEN HAAG, 18 NOV. In het woon-werkverkeer worden gemiddeld 2,3 miljoen personenauto's gebruikt; 14 procent van deze auto's wordt gebruikt om te carpoolen.

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Carpoolers leggen langere afstanden af dan automobilisten zonder passagiers. Gemiddeld overbrugt een bestuurder van een 'carpoolauto' vanaf de huisdeur tot aan het werk 28 kilometer, terwijl die afstand voor autobestuurders die alleen rijden twintig kilometer bedraagt.

In ongeveer 2,3 miljoen personenauto's die gebruikt worden voor woon-werkverkeer, reizen gemiddeld 2,7 miljoen personen naar hun werk. Uit CBS-berekeningen blijkt dat bijna 320.000 auto's worden gebruikt om te carpoolen. Gemiddeld zitten in die carpoolauto's 2,4 personen. Dit betekent dat op werkdagen ongeveer 770.000 mensen samen in de auto naar hun werk rijden.

Carpoolauto's vervoeren met de huidige bezettingsgraad meer dan een kwart (28 procent) van alle werkenden die van de autogebruik maken. Vertaald in reizigers-kilometers leggen alle werkenden met de auto op werkdagen op een enkele reis van woonadres tot werk-adres 62 miljoen kilometer af.