Wethouder krijgt excuses na verwijt van burgemeester

GRONINGEN, 16 NOV. Burgemeester J. Leegwater van het Oostgroningse Scheemda heeft zijn excuses aangeboden voor beschuldigingen van hulp bij steunfraude door de communistische wethouder H. Heres in buurgemeente Reiderland.

Hij deed dit gisteren nadat hij door de Groningse commissaris van de koningin H. Alders op het matje was geroepen. “Ik heb geen bewijzen, dus ik had dit niet zo naar buiten moeten brengen. Ik heb niemand willen kwetsen in Reiderland”, aldus Leegwater na het gesprek.

Burgemeester Leegwater beschuldigde vorige week wethouder H. Heres van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) ervan uitkeringsgerechtigden te tippen voor controles. Hij zou daarmee het werk van de sociaal rechercheur, die in dienst was van beide gemeenten, onmogelijk hebben gemaakt. Scheemda nam de fraude-ambtenaar onlangs volledig in dienst en verbrak hiermee de samenwerking met Reiderland.

Burgemeester W. Cornelis (PvdA) van Reiderland, waar de NCPN de meerderheid heeft, was woedend na de beschuldigingen. Leegwater had volgens Cornelis eerst hem over de vermoedens behoren in te lichten. Hij schakelde deze week justitie in om de NCPN-wethouder van alle blaam te zuiveren. Cornelis was gisteren bij het gesprek met Alders aanwezig.

Het justitiële onderzoek blijft ondanks Leegwaters verontschuldigingen gehandhaafd. Alders liet deze week een dossieronderzoek doen bij de dienst sociale zaken in Reiderland, maar daaruit kwamen geen malversaties naar voren. “We hebben geen bewijzen dat er iets aan de hand is, maar ook het tegendeel is nog niet bewezen”, zegt Alders' kabinetschef W. Goutier. Alders is zich met de zaak gaan bemoeien omdat Oost-Groningen zich volgens hem deze bestuurlijke ruzie niet kan veroorloven.