Weer een slechte 'generale' van Feyenoord

HEERENVEEN, 16 NOV. In het programmablad It Pompebledsje werd Feyenoord afgeschilderd als een eigenzinnige tegenstander die uitgesproken lelijk voetbalt. Het bleken geen loze woorden. Feyenoord kwam er gisteravond niet aan te pas in het Abe Lenstra-stadion. Een vreemde boogbal van rechtsback Straal hielp Heerenveen aan een verdiende 1-0 zege. Feyenoord leed zijn derde competitienederlaag van dit seizoen. Heerenveen nestelde zich naast Ajax op de derde plaats van de ranglijst.

Het Friese huisorkest vierde de overwinning alsof Feyenoord een tegenstander van formaat was geweest. In werkelijkheid creëerde de Rotterdamse club slechts één uitgespeelde kans, terwijl Heerenveen een handvol grote mogelijkheden liet liggen. De Noor Meinseth en de Deen Tomasson kwamen een paar keer oog in oog met De Goey, die als enige Feyenoorder overeind bleef. Na een uur spelen was de lange doelman echter niet opgewassen tegen de merkwaardige carambole van Straal.

Het geluk dat Feyenoord de laatste weken heeft toegelachen, liet de Rotterdamse club ditmaal in de steek. De ploeg maakte geen moment aanspraak op de koppositie in de eredivisie. Vier dagen voor het UEFA-Cupduel tegen Tenerife speelde Feyenoord een slechte generale. Maar de club die synoniem staat voor karaktervoetbal, heeft eerder aangetoond dat in een kort tijdsbestek veel kan veranderen. Vorige maand volgde na de fraaie 3-0 zege bij Espanyol binnen vijf dagen een dramatische 7-2 nederlaag bij PSV.

Feyenoord miste gisteren de geblesseerde middenvelder Van Gastel en de geschorste verdedigers Graff, Fräser en Boateng. Maar de problemen lagen vooral in de aanvalslinie, die voor geen enkele dreiging zorgde. Linksbuiten Vos speelde opnieuw een schlemielige wedstrijd, met koddig balverlies in het eigen strafschopgebied als persoonlijk dieptepunt. Rechtsbuiten Taument oogde minder knullig, maar ook hij kwam zijn directe tegenstander (Sier) geen enkele keer voorbij.

In het centrum van de aanval bevestigde de Zweed Larsson het vooroordeel dat Scandinavische voetballers zich niet lekker voelen in de Hollandse wintermaanden. In Zweden is voetbal een zomersport. Larsson lijkt na drie Nederlandse voetbaljaren nog steeds niet gewend aan de andere klimatologische omstandigheden. Hij werd het laatste kwartier gewisseld door de jonge Pool Saganovski, die nauwelijks een fatsoenlijke bal kreeg toegespeeld.

In Rusland is voetbal ook een zomersport, maar Kornejev toonde tegen Feyenoord geen enkele aanpassingsproblemen. De briljante technicus stond aan de basis van de meeste Friese aanvallen. Hij kreeg het publiek op de banken, met hakballen en passeerbewegingen die hij bij zijn vorige werkgever Barcelona te weinig heeft laten zien. In de schaduw van het Nederlandse topvoetbal gedijt de artistieke Rus beter dan in de Spaanse hectiek.

De 29-jarige Kornejev is eigenlijk een spelverdeler, maar in het belang van het elftal stond hij gisteravond als een 'valse' linksbuiten opgesteld. Feyenoord-verdediger Zwijnenberg kwam handen en voeten tekort om zijn opponent af te stoppen. Zijn acties waren een lust voor het oog. Voetballend in een laag tempo, nauwelijks meeverdedigend, maar altijd gevaarlijk als hij de bal in de voeten kreeg aangespeeld. Igor Igor, klonk het uit dertienduizend kelen. Kornejev is een ouderwetse goochelaar, voor wie een echte liefhebber zonder achter af spijt te krijgen een seizoenkaart kan kopen.

Heerenveen bood Feyenoord weinig speelruimte. De winnende trainer Foppe de Haan ziet wat dat betreft een verbetering vergeleken met het afgelopen voetbaljaar. “Toen sloegen we te vaak op hol, toen was het meer rennen en draven.”

Zijn verliezende collega Arie Haan weigerde te spreken van een wanvertoning van Feyenoord. “Ik heb vrede met de uitslag. Heerenveen was frisser en beter. Deze nederlaag zat er een beetje aan te komen. De laatste weken dwingen we te weinig kansen af. Door de vele schorsingen en blessures moeten we te veel schuiven met spelers. Een aantal jongens is bovendien niet in vorm. Laten we deze avond maar gauw vergeten. Vanaf nu zijn we met Tenerife bezig.”

    • Jaap Bloembergen