VVD'er wil niet naar Frankrijk

DEN HAAG, 16 NOV. Het Tweede-Kamerlid B. Korthals (VVD) ziet bewust af van een bezoek aan Noord-Frankrijk, waar Nederlandse en Franse parlementariërs volgende week van gedachten wisselen over de aanpak van de drugsproblematiek. Korthals, vice-voorzitter en woordvoerder Justitie van zijn fractie, voelt er niets voor zich in het hol van de leeuw “de les te laten lezen” door Franse politici die het Nederlandse drugsbeleid kritiseren.

“Het wordt een grote demonstratie van de Fransen tegen ons drugsbeleid”, voorspelt Korthals. “Daar leen ik mij niet voor.” Korthals zegt dat hij het niet tot de taken van een parlementariër rekent de Fransen uit te leggen hoe het Nederlandse drugsbeleid in elkaar steekt. “Als Nederland begrip wil kweken voor standpunten inzake het drugsbeleid, dan moet de regering dat doen.”

Korthals' fractiegenoot O. Vos, die zondagmiddag wel naar Noord-Frankrijk afreist, kan zich diens bedenkingen voorstellen. “Maar ik zie er niet tegenop. Ik wil met eigen ogen zien wat er leeft in die regio. Het risico bestaat dat er een soort Franse inquisitie ontstaat, maar daar zal ik niet aan deelnemen. Ik ga om te luisteren naar de Fransen.”

Net als de VVD-fractie mag ook de PvdA twee leden afvaardigen voor de vaste Kamercommissie voor Justitie. Namens deze fractie gaan G.J van Oven en P. Rehwinkel. Ondanks de opnieuw toenemende irritaties tussen beide landen verwacht Rehwinkel dat de Fransen zich “constructief” zullen opstellen. “Natuurlijk is er spanning tussen Nederland en Frankrijk, maar ik voel me geroepen de kanalen zoveel mogelijk open te houden. Ik neem aan dat zij een goede gastheer zullen zijn. Het uitgangspunt is dat de Nederlandse delegatie niet zal proberen zijn gelijk te krijgen. Ik verwacht dat ook niet van de Fransen.”

Behalve Vos, Rehwinkel en Van Oven durven ook de delegatieleider W. van de Camp (CDA), B. Dittrich (D66) en M. Rabbae (GroenLinks) de reis naar Frankrijk aan. Op het programma staan gesprekken met Franse parlementariërs, leden van het openbaar ministerie, de politie en mensen uit de verslavingszorg in Lille, Roubaix en Calais. Verder krijgen de Kamerleden te zien hoe de Eurotunnel tussen Calais en Dover is beveiligd tegen illegale transporten van wapens en verdovende middelen.

    • Rob Schoof