Tribune

De voetbalbond benoemde deze week Hans Jorritsma tot technisch coördinator. De oud-hockeycoach werkte bij de sportkoepel NOC*NSF. Bij de KNVB krijgt hij een organisatorische en adviserende functie. Een vreemde benoeming?

W. Huibregtsen, voorzitter van NOC*NSF: “Het vertrek van Hans is een groot verlies voor ons. Van de KNVB vind ik het geen vreemde keuze, al weet ik niet of hij goed zal kunnen aarden in de voetbalwereld. Jorritsma zal geen adviseur worden op voetbalgebied, maar op bepaalde andere dingen heeft hij veel kijk. Daarnaast heeft hij goede contactuele eigenschappen. In zijn rol naast chef de mission André Bolhuis ging hij voor en tijdens de Olympische Spelen heel goed om met coaches. Dat is knap en verdient veel respect. Ik hoop hem daarom in de toekomst nog eens terug te zien. Overigens moet de KNVB nu maar eens met een Olympisch team komen, want het is lang geleden dat onze voetballers aan de Spelen hebben meegedaan.”

Simon Kistemaker, trainer van Spakenburg: “Ik was verbaasd toen ik het hoorde en ik ben tevens een beetje teleurgesteld over de hele gang van zaken bij de KNVB de laatste tijd. Neeskens en Van 't Schip trainen zonder diploma, nu dit weer. Ik zit er op te wachten tot ze Harm Wiersma gaan benaderen, want dat zal wel de volgende zijn. Kijk, ik heb respect voor Jorritsma als coach. Wat hij tot nu toe gepresteerd heeft, staat buiten kijf. Maar voetbal is een heel ander spelletje dan hockey. Ik vind dit een ondermijning van de CBV. Het staat er helemaal buiten dat ik geen betaald-voetbalclub heb, maar binnen de CVB zijn genoeg mensen met meer kijk op voetbal die dit werk ook zouden kunnen doen.”

Tom van 't Hek, bondscoach van de hockeyvrouwen: “De KNVB heeft een uitstekende keuze gemaakt, die in de voetballerij met veel agressie is ontvangen. De meesten vinden het vreemd dat een hockeyman in de voetbalwereld komt te werken. Dat is typerend voor de kleinschaligheid van denken in de voetballerij. Kijk, Jorritsma zal geen goede bondscoach zijn, maar daar zit hij ook niet voor. En hij is ook niet aangesteld om een nieuwe vrije trap uit te vinden. Op organisatorisch en coördinatief vlak is er bijna geen betere te vinden in Nederland. Jorritsma heeft bewezen een groot sportinzicht te hebben en dat te kunnen koppelen aan zijn organisatorisch vermogen. Het hangt er nu van af, hoe anderen met hem samen willen werken. De stelligheid waarmee in de voetbalwereld gereageerd werd, verbaast me niet, maar het bevestigt wel mijn beeld daarover.”

Hans Westerhof, trainer van FC Groningen: “Ik weet niet waarom ze Jorritsma hebben genomen. Het heeft me erg verbaasd dat er niemand uit de voetbalwereld is gevraagd. Maar het is natuurlijk een goed recht van de KNVB om hem aan te stellen. Verder geef ik liever geen commentaar, het verandert toch niks aan de zaak.”

Jan Reker, voorzitter Coaches Betaald Voetbal: “Het klinkt heel vreemd, iemand uit de hockeywereld die de voetbalwereld instapt. Als je goed analyseert, is het dat niet. Zijn voorgangers Huijbregts en Kasper waren ook geen voetbaltrainer. Huijbregts heeft volgens mij nog nooit voetbalschoenen aangehad. Nu maken we er ineens een probleem van. Jorritsma gaat niet trainen of coachen, dus kan hij die functie heel goed vervullen. Hij heeft veel ervaring met grote toernooien en met topsport. Twee jaar geleden hield hij eens een referaat op onze trainerscursus. Hij bleek absoluut een man van niveau te zijn. Jorritsma heeft verstand van topsport, niet specifiek van voetbal. Dat is misschien wel goed, anders kan dat fricties geven met de bondscoach. Hij zou al snel op zijn stoel kunnen gaan zitten en dat is niet de bedoeling.”

R. de Leede, voorlichter van de KNVB: “In zijn functie-omschrijving is duidelijk aanggeven dat Jorritsma zich op technisch gebied niet met voetbal bezighoudt. Hij is aangetrokken voor het stimuleren van opleiding, scouting, begeleiding en andere organisatorische randvoorwaarden. Hij gaat dus bijvoorbeeld niet zelf scouten, want daar hebben we genoeg mensen voor. Maar het moet wel goed georganiseerd worden, we moeten overal het optimale uithalen. Op dat gebied is hij een vakman, dus moet zijn komst worden toegejuicht. Jorritsma heeft bij andere sporten veel ervaring opgedaan en bewezen hoe je met toppers om moet gaan om goud te kunnen winnen. We moeten ons niet schamen om kennis in huis te halen die bij andere sporten voor het oprapen ligt.”

    • Orkun Akinci