Suriname bestrijdt armoede door samenwerking

ROME, 16 NOV. Suriname gaat de armoede en ondervoeding in eigen land bestrijden door een nauwere economische samenwerking met de buurlanden Frans Guyana en Guyana. Daarnaast zal het binnenlands economisch beleid, meer dan dat van de vorige regering, gericht zijn op behoud van koopkracht en sociale ontwikkeling.

Dat zei de Surinaamse president J. Wijdenbosch gisteren tijdens de Wereldvoedseltop in Rome. Ondanks de relatief geringe omvang van de bevolking en de mogelijkheid voor grote landbouwgebieden leeft 47 procent van de Surinamers in armoede. De groep is verstoken van voldoende, veilig voedsel, aldus Wijdenbosch. Als oorzaak daarvan noemde de president de “rigoureuze en hap-snap uitgevoerde” bezuinigingspolitiek van de vorige regering in Paramaribo. Die zorgde voor het instorten van de koopkracht en absolute armoede, zowel voor grote delen van de stadsbevolking als voor de mensen in de binnenlanden, aldus Wijdenbosch.

Daarnaast richten de grote Surinaamse landbouwbedrijven zich vooral op de buitenlandse afzetmarkt, waar meer te verdienen valt. “Daardoor is ook het voedsel dat wordt aangeboden op de eigen markt relatief duur en daarbij vaak ook nog van B-kwaliteit.”

Om het probleem aan te pakken zei Wijdenbosch te streven naar “een onmiddellijke vergroting van onze markt door Frans Guyana en Guyana daarbij te betrekken, zodat onze producenten voor hun voedselgewassen een afzetmarkt hebben van meer dan een miljoen mensen.” De president bepleitte ook samenwerking in Caribisch verband. (ANP)