Strafklacht tegen 'heer Olivier' voor overschrijven boek

ROTTERDAM, 16 NOV. De Britse auteur Jeffrey Robinson heeft gisteren bij de politie in Nieuw-Vennep aangifte gedaan tegen A. Olivier, die Robinsons boek The Laundrymen (De WitWassers) zonder toestemming en bronvermelding bijna integraal heeft overgeschreven. Dit heeft de advocaat van Robinson, R. Middendorf, gisteren meegedeeld. Het is in Nederland zeldzaam dat bij justitie aangifte wordt gedaan van boekenplagiaat.

Olivier riskeert een flinke straf, aldus Middendorf. “In artikel 31 van de Auteurswet staat dat degene die opzettelijk het auteursrecht van een ander schendt, gestraft kan worden met een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een geldboete van 25.000 gulden. Als je het opzettelijk doet is het een misdrijf.” Oliviers uitgeverij, Het Spectrum, zegt niet van het plagiaat op de hoogte te zijn geweest en haalde vorige week alle exemplaren van het boek, gepubliceerd onder de titel Heer Olivier, niet-alledaagse fraude, uit de handel. Olivier zei bij die gelegenheid dat Het Spectrum bronvermelding niet nodig had geacht.

Robinson heeft naast de strafklacht nog een kort geding in petto, zowel tegen Olivier als tegen Het Spectrum, om de geleden schade te verhalen. Hij heeft Olivier en de uitgever vragen gestuurd met de oproep daar voor gistermiddag vijf uur op te reageren. Omdat de antwoorden uitbleven stapt Middendorf volgende week waarschijnlijk naar de kortgedingrechter.

Olivier reageerde gisteravond laconiek op het bericht dat Robinson aangifte heeft gedaan. “Moet ik daar nu wakker van liggen?” Olivier kwam gisteren met een nieuwe versie van de oorzaak van het plagiaat. “Er zijn floppy's verwisseld. De tekst van Robinson is per ongeluk in mijn boek terechtgekomen. Ik heb nu mijn eigen manuscript bij de notaris gedeponeerd en dat ga ik alsnog zelf uitgeven.”

    • Geert van Asbeck