Straf voor rappers na belediging politie

PARIJS, 16 NOV. Twee bekende Franse rapzangers, optredend onder de naam groepsnaam NTM (Nique Ta Mère), zijn veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf (waarvan drie onvoorwaardelijk) wegens openbare belediging van de politie. Zij moeten 17.000 gulden boete betalen en mogen zes maanden niet optreden.

De NTM-zangers, Kool Shen en Joey Starr, hadden tijdens een protest-concert tegen het Front National in het Zuidfranse La Seyne-sur-mer een lange rap-tirade tegen de politie gezongen. Variërend op hun eigen groepsnaam hadden zij voor een publiek van 10.000 mensen voortgeborduurd op het refrein 'Nique la Police' - 'nique' is hetzelfde als het Engelse 'fuck'.

Het gewraakte lied somt een groot aantal alledaagse aanvaringen met de politie op, waar een immigranten-publiek dat vooral in de Franse banlieues (voorsteden) woont, veel van herkent. Eindeloze controle van papieren, hardhandige ordebewaking, corruptie en veel wederzijds wantrouwen voeren de boventoon. Op het bewuste concert werd die tekst opgedragen aan de talrijke politiemensen die in de zaal aanwezig waren om de orde te handhaven. Daarop hebben 26 politiemensen een klacht ingediend.

De veroordeling door de strafkamer van de rechtbank van Toulon heeft in Frankrijk tot levendige reacties geleid. De politiebonden en de extreem-rechtse burgemeester van Toulon, Le Chevallier, verwelkomden het vonnis. Deze vooraanstaande FN-politicus heeft in zijn stad het Châteauvallon-festival ertoe aangezet een optreden van NTM deze zomer te schrappen. De festival-directeur, die fel verzet pleegde tegen de cultuurpolitiek van extreem-rechts in Toulon, heeft inmiddels het veld moeten ruimen.

Mensenrechten-activisten reageerden verontwaardigd op de uitspraak. De socialistische oud-minister van cultuur, Jack Lang, citeerde zijn gaullistische voorganger Malraux: “We moeten altijd kiezen voor de vrijheid.” Sony, het platenmerk van NTM, staat achter de zangers die in hoger beroep gaan.

    • Marc Chavannes