Rwanda: 'Troepen niet meer nodig'; Vredesmacht mag van VN naar Zaïre

NEW YORK/GISENYI, 16 NOV. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanmorgen toestemming gegeven voor de uitzending van een multinationale vredesmacht naar Oost-Zaïre. Het betreft een humanitaire missie die het mandaat krijgt tot 31 maart volgend jaar Rwandese vluchtelingen van voedsel en kleding te voorzien.

Het besluit is genomen ondanks het feit dat de ongeveer 700.000 vluchtelingen die zes weken in het Oost-Zaïrese kamp Mugunga verbleven, dit gisteren massaal hebben verlaten en naar Rwanda zijn getrokken.

De president van Rwanda, Pasteur Bizimungu, zei gisteren dat de internationale vredesmacht, die aanvankelijk mede tot taak zou krijgen Mugunga te ontzetten, niet meer nodig is nu het kamp is ontruimd. “De internationale macht had twee taken”, aldus de president in een vraaggesprek met de Britse BBC. “Ze moest een corridor openen voor hulp aan de vluchtelingen - maar die keren nu naar Rwanda terug - en vervolgens onschuldige vluchtelingen scheiden van de milities (van Hutu-extremisten red.) en dat is niet meer nodig.” Rwanda heeft de VN inmiddels laten weten dat het geld voor de troepenmacht beter kan worden besteed aan humanitaire hulp.

De Rwandese vluchtelingen verlieten gisteren het kamp van Magunga nadat de Hutu-milities, die de vluchtelingen beletten naar Rwanda te gaan, zich uit het kamp hadden teruggetrokken. Dat gebeurde nadat Zaïrese Tutsi-rebellen de aanval op het vluchtelingenkamp hadden geopend.

Humanitaire hulpverleners in het provisorisch ingerichte vluchtelingenkamp Umubano (Vriendschap) in Rwanda aan de grens met Zaïre, zijn gisteren verrast door de grote vloed terugkerende vluchtelingen uit Mugunga. Slechts een paar tenten stonden klaar om de duizenden vluchtelingen op te vangen. De meeste vluchtelingen, die een barre tocht door modder en regen achter de rug hadden, streken neer in het natte gras en beschermden zich tegen de regen met meegenomen stukken plastic. “We zijn overrompeld, vannacht kunnen we niets meer doen”, zei een medewerker van UNICEF.

Volgens VN-medewerkers zijn in Mugunga tientallen vluchtelingen vermoord, mogelijk door leden van de Interahamwe (de extremistische Hutu-milities), voordat deze zich terugtrokken.

De Rwandese autoriteiten hebben nog niet de kans gehad de grote groepen vluchtelingen te registreren. Tussen de vluchtelingen bevinden zich ook extremistische Hutu-strijders die verantwoordelijk zijn voor de massale slachting onder de Tutsi's en gematigde Hutu's in Rwanda in 1994.

Onze Haagse redactie voegt hieraan toe: De Nederlandse regering is in beginsel bereid troepen naar Zaïre te sturen, zo heeft premier Kok gisteren verklaard. Een definitief besluit valt echter pas volgende week. Het accent bij de hulpverlening zal komen te liggen op humanitaire maatregelen, zoals het verstrekken van voeding en medicamenten. Bij eventuele uitzending gaat het om 270 militairen van de alfacompagnie van het elfde bataljon luchtmobiel.