Robot programmeert robot via het Internet

READING, 16 nov. Een robot heeft gisteren via het Internet een andere robot in de VS geprogrammeerd zonder menselijke tussenkomst. “Dit is een grote doorbraak voor het machinedom”, omschreef dr. Warwick van de Engelse universiteit van Reading de première.

Tijdens het experiment leerde een robot in het cybernetica-laboratorium in Reading een andere robot in de Universiteit van New York hoe door zijn omgeving te bewegen. Doel was te tonen hoe gedrag dat een robot is aangeleerd, via een transatlantische Internet-link kan worden doorgegeven aan een robot duizenden kilometers verder.

De betreffende robots lijken op driewielers, zijn 15 cm hoog en wegen 600 gram,en behoeven niet door de mens te worden bediend als ze zijn ingeschakeld. De Britse robot leerde zijn Amerikaanse collega hoe zijn positie te bepalen ten opzichte van andere voorwerpen. Dit met hulp van ultra-geluidssensors. De Amerikaanse robot kon daarna door te proberen, zijn omgeving in kaart brengen.

Op een vraag of computers de mensheid het heft uit handen zullen nemen, zei Warwick: “Voor de komende tien jaar zitten we nog goed, maar daarna wordt het zorgwekkend. Het kan apocalyptische gevolgen voor de mensheid hebben over 15 tot 20 jaar”. (Reuter, ANP)