Paus: ik had nooit een vriendinnetje

ROME, 16 NOV. In een gisteren verschenen autobiografie over zijn jonge jaren schrijft paus Johannes Paulus II dat hij in zijn jeugd nooit een vriendinnetje heeft gehad omdat al zijn interesse uitging naar het theater en naar religie.

Het boek is uitgegeven onder de titel Geschenk en mysterie: op de vijftigste verjaardag van mijn priesterschap.

In 120 pagina's beschrijft de paus aan de hand van een aantal impressionistische schetsen zijn liefde voor theater en literatuur en de toneelrollen die hij heeft gespeeld en de enorme invloed die de Tweede Wereldoorlog op Polen en op zijn persoonlijke vorming heeft gehad. De zeven hoofdstukken hierover worden aangevuld met drie hoofdstukken vol bespiegelingen over het priesterschap.

De nu 76-jarige paus schreef zich in 1942 in op het klandestiene seminarie in de residentie van de bisschop van Krakow en werd op 1 november 1946 tot priester gewijd. “Misschien dacht iemand dat als een jonge man met zulke duidelijke religieuze neigingen niet eerder naar het seminarie was gegaan, dat een teken was dat er andere liefdes of belangen in het spel waren”, schrijft de paus. “Ik had op school veel vrouwelijke collega's, ... maar ik werd verteerd door een passie voor literatuur, vooral voor toneelliteratuur, en voor theater.”

De paus schrijft dat hij zich met zijn boek in het bijzonder richt op priesters die twijfels hebben over hun roeping. “Ik zou willen dat mijn persoonlijke getuigenis voor u hulp biedt en een uitnodiging tot trouw is.”

Dat hij de Tweede Wereldoorlog ongeschonden is doorgekomen terwijl overal om hem heen mensen werden opgepakt of doodgingen van honger, ziet de paus als een soort lotsbestemming. “Ik weet nu dat het geen toeval was,” schrijft de paus. “De tragedie van de oorlog heeft me geholpen een nieuwe invalshoek te geven aan de waarde en het belang van mijn priesterroeping. Tegenover de verspreiding van het kwaad en de verschrikkingen van de oorlog, werden de zin van het priesterschap en zijn missie in de wereld veel duidelijker voor mij.”

De autobiografie is het tweede boek van Karol Wojtyla als paus. Twee jaar geleden verscheen Over de drempel van de hoop, dat in veel landen een bestseller is geweest.

    • Marc Leijendekker