OPTOCHT

Woensdagavond liepen vele acteurs, zangers en andere mensen over een lange rode loper over het Rembrandtplein en door de Reguliersbreestraat naar het nieuwe Planet Hollywoodrestaurant in Amsterdam om daar het openingsfeest bij te wonen. Wat was het saai! Een intocht van sinterklaas is vele malen boeiender dan een sterrenparade.

De verveling werd vooral veroorzaakt door de grote tussenpozen waarmee de feestvierders uit hun auto's kwamen. Vaak moest het publiek een minuut of tien achter dranghekken kleumen voor het volgende kluitje mannen en vrouwen over de loper kwam aanhobbelen. Vaak bleek dan onder het langverwachte groepje niet één bekendheid te zitten: er bleken wel erg veel mannen en vrouwen achter de schermen uitgenodigd te zijn.

Natuurlijk steeg er af en toe wel wat gemurmel op vanuit de menigte sterrenkijkers, vooral toen Katja Schuurman langs kwam. Zij bleek de populairste van de talloze uitgenodige GTST-acteurs en andere tv-bekendheden (Bart de Graaf, Leontien Ruiter, Gert Berg, enzovoort, enzovoort) die het grootste deel van de genodigden uitmaakten. Ze bleef maar handtekeningen uitdelen. De acteur Hugo Metsers III was minder geliefd. Hoewel het leek alsof hij de ingang van het Planet Hollywood-restaurant niet kon vinden en hij met zijn kleine hondje maar heen een weer bleef lopen over de rode loper, vroegen weinigen hem om zijn handtekening. De gespierde Belg Jean-Claude van Damme gaf geen handtekeningen en reed met een Harley Davidson naar het restaurant.

De Amerikaanse zangeres Gloria Estefan kwam met haar hele familie naar de opening, inclusief somber kijkende oudere mannen en kleine kinderen, allemaal in het zwart. Ze was vriendelijk en deelde met een stralende lach handtekeningen uit, voorzien van lieve teksten. Zeer onvriendelijk daarentegen was de Amerikaanse acteur Bruce Willis, een van de eigenaren van de Planet Hollywood-keten die, omgeven door zwaargebouwde mannen, als een van de laatsten over de loper liep. Wie zijn naam riep, werd volstrekt genegeerd. Zelfs een glimlach kon er niet af, tenzij men dit deed met een grote filmcamera en een fel schijnende lamp in handen.

Ook stug was Vanessa, met haar in jeans gehulde echtgenoot van de Free Record Shop. Ze had geen elegante oplossing voor de altijd lastige handtekeningenjagers. De Spaanse acteur Antonio Banderas en de Amerikaanse actrice Melanie Griffith hadden die wel gevonden. Het stel, dat enkele weken geleden een kind heeft gekregen, liep zo onscheidbaar over de loper, dat alleen enkele tv-mensen hun geluk durfden te verstoren.