Meesterklasse doormidden

Nog maar koud terug van de Olympiade op Rhodos of de vaderlandse topspelers moesten al weer aantreden voor een belangrijk centraal weekend in de Meesterklasse viertallen.

Afgelopen week immers zou in de groep van tien deelnemende verenigingen de cut vallen: de afscheiding van de bovenste vier ten opzichte van de degradatiepoule van zes. De vier teams die zich voor de halve finale van de strijd om de landstitel hebben geplaatst zijn Modalfa, Hok 2, BCO en Crash. De laatste twee teams vormen een aangename verrassing. BCO, omdat eindelijk weer eens een vrouw (wereldkampioene Bep Vriend) op het hoogste niveau meedraait en Crash, omdat daarin een debuterend paar speelt (Jean-Paul Vis en Gerard Versluis). Een ander paar dat zijn debuut in de Meesterklasse maakt zijn Erik en Arnoud Oltmans. De broers zijn weliswaar Europees kampioen bij de studenten, maar speelden verleden jaar nog in de eerste klasse onderbond. Het team waarin ze nu spelen, USS, moest genoegen met een plaats in de degradatiegroep. Bepaald tegenvallend mag het optreden genoemd worden van Transfer Solutions, het vroegere Hok 1. Dit team vol internationals was getipt voor een plaats in de play offs, maar haalde de cut niet. Toch een aardig staaltje tegenspel van een van de spelers uit dat team, de talentvolle Jan Jansma:

West gever Noord OW kw. Schoppen AB4 Harten V Ruiten AH3 Klaver V109632WestOost Schoppen V53 Schoppen H62 Harten 95 Harten B1087432 Ruiten VB9 Ruiten 86 Klaver AB754 Klaver HZuid Schoppen 10987 Harten AH6 Ruiten 107542 Klaver 8 West Noord Oost Zuid pas 1Klaver 2Harten 1) pas pas dbl pas 2SA pas 3SA pas pas pas1) zwak

Jansma, die west zat, kwam uit met Harten9 voor de vrouw. Oost gooide de boer en gaf daarmee aan geen hogere kaart in die kleur te bezitten. De leider speelde RuitenA en RuitenH en ruiten na voor de vrouw van west. Jansma begreep dat hij geen harten meer moest naspelen en vervolgde met schoppen. De leider legde goed de boer en oost nam de heer. Deze begreep op zijn beurt dat schoppennaspel het contract zou kunnen weggeven omdat Schoppen10 of Schoppen9 een entree zou zijn voor de hoge harten en ruiten. Oost vervolgde daarom met KlaverH. Jan Jansma had perfect in de gaten in welke problemen zijn partner was gekomen en nam de kaart over met zijn aas. Zijn naspel van klaveren bezegelde het lot van de leider die in dummy zat 'geplakt'. De verdediging maakte uiteindelijk twee klaveren, twee schoppen en een ruiten.

Afgelopen zaterdag speelde het team van Erik en Arnoud Oltmans tegen Modalfa dat met vier ex-wereldkampioenen op volle oorlogssterkte was aangetreden. Op dit spel deden de broers biedexamen, waarbij ze konden worden vergeleken met het sterkste paar van Nederland, Leufkens-Westra. Zo biedt tegenwoordig de top:

West gever Noord OW kw. Schoppen - Harten AH983 Ruiten 109754 Klaver HB9WestOost Schoppen HVB102 Schoppen A987 Harten75Harten10 tekst Ruiten VB8 Ruiten 632 Klaver 853 Klaver 107642Zuid Schoppen 6543 Harten VB642 Ruiten AH Klaver AV U ziet, voor NZ zit er 7Harten in. Om dat prachtige groot slem te bereiken is niet zo makkelijk. Aan beide tafels slaagden de NZ paren glansrijk voor de test:

tafel 1

West Noord Oost Zuid Westra Leufkens pas 1Harten pas 2SA pas 3Klaver pas 3Harten pas 3Schoppen pas 4Klaver pas 4Schoppen pas 4SA pas 5SA pas 7Harten pas pas pas pasEnri Leufkens gaf met 2SA een mancheforcing hand met minstens een vierkaart harten mee; 3Klaver betekende een minimum; 3Harten vroeg naar controle biedingen; 3Schoppen betekende een schoppencontrole; 4Klaver een klaverencontrole; 4Schoppen aas of renonce schoppen, zonder ruitencontrole; 4SA vroeg naar azen; 5SA gaf twee azen aan met een renonce (troefheer telt mee), waarna zuid met zekerheid 7Harten kon bieden. Speeltechnisch was het spel absoluut oninteressant, zodat de leider bij het zien van de dummy 13 slagen claimde.

tafel 2

West Noord Oost Zuid A. Oltmans E. Oltmans pas 1Harten pas 2SA pas 3Ruiten pas 3Harten pas 3Schoppen pas 4Schoppen dbl 5Ruiten pas 7Harten pas pas pas Na eenzelfde begin gaf 3Ruiten een renonce in een kleur aan; 3Harten vroeg waar en 3Schoppen betekende een renonce schoppen; 4Schoppen vroeg azen; 5Ruiten gaf twee azen (troefheer telt mee) aan en zuid bood 7Harten.

    • Jan van Cleeff