Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Heeft U gelezen dat in Amsterdam een bedelaar veroordeeld is tot een geldboete? De man, een junk, stond op het Rokin met een bordje waarop hij had geschreven dat hij honger had en vroeg de voorbijgangers een vrijwillige bijdrage in zijn onderhoud. Een agent zag hem bezig en heeft onmiddellijk verbaal opgemaakt. Er is een oud stadswetje dat bedelen verbiedt. Heel goed. De teleurgestelde bedelaar is toen maar weer gewoon aan het werk gegaan en heeft diezelfde avond negen autoradio's gescoord.

None

Heeft U de agent al op Uw netvlies? Komt 's avonds thuis (Filmwijk Almere) en vertelt zijn vrouw welke heldendaad hij verricht heeft. Hij denkt op die manier in de achting van zijn vrouw te zijn gestegen, maar weet niet dat zij hem al jaren haat en drie keer per week met volle teugen geniet van een zachtmoedige minnaar.

Toen de agent de junk op de bon slingerde stond hij met zijn rug naar de Optiebeurs. Daar was iedereen bezig om met voorkennis van twintig miljoen zwart veertig miljoen wit te maken. Vijftig meter verderop werden in honderden grachtenpanden allerhande listen verzonnen zodat half Wassenaar, Blaricum en Aerdenhout van de fiscus geld terugkrijgt dat nooit betaald is. De rest van de gordel bestaat uit advocatenkantoren en daar wordt hard gewerkt aan het cellentekort. Zo min mogelijk gajes achter de stangen. Tot nu toe lukt dat aardig.

De junk is verslaafd geraakt aan spul dat door Sorgdragertje zelf is geleverd. Hij heeft daar overigens nog een behoorlijke prijs voor moeten neertellen. In de kringen van justitie zit iedereen nog lekker op zijn plek omdat dealer Winnie weet: als ik doe wat ik moet doen dan gaat iedereen praten hoe het echt zit en dan hang ik.

De Tweede Kamer heeft zich hierbij neergelegd en vraagt zich bij de komende verkiezingen hardop af waarom de mensen zo weinig in de politiek geïnteresseerd zijn? Het antwoord is simpel: Omdat de politiek niet in de mensen geïnteresseerd is.

Het is het meest onbetrouwbare soort dat nou eenmaal nooit verder komt dan 'Bolk naait Nijp'. Wist U trouwens dat Jos Staatsen ooit van politieke partij veranderd is om burgemeester van Groningen te kunnen worden? Over machtswellust gesproken.

Heeft U inmiddels ook gelezen hoe onze Europarlementariërs de zaak oplichten? Zelfs de meest gereformeerde GPV'er speelt mee. Even de presentielijst tekenen (scheelt vierhonderd piek) en dan snel wegwezen. Wat een krabbelaars. Is het een goed idee om die Amsterdamse agent over te plaatsen naar Straatsburg om al die bedelaars daar eens aan te pakken? We kunnen hem ook hoofdcommissaris in Apeldoorn maken. Daar heeft het CDA nu een eigen bedel-actie opgezet. Als je lid van hun clubje wordt dan krijg je een voordeelpasje waarmee je allerhande kortingen bij de meest gruwelijke middenstand in dat stadje kunt krijgen. Dus je bent CDA'er, koopt in een wanstaltige kledingzaak een christelijk overhemd (model Helgers!) en dan moet je in die volle winkel dat pasje tonen. Het schaamrood schiet toch tot diep in je liezen. Wat een armoe.

Spaart U eigenlijk air-miles? Ik vind het altijd iets ongemakkelijks hebben om die spaarkaart aan die pompbediende af te geven, terwijl buiten mijn chauffeur staat te wachten. Ik zeg altijd dat wij ze voor onze werkster sparen.

Veel dank voor Uw uitnodiging voor het kerstdiner. We komen graag. Mijn zoontje vraagt of jullie wel een kerstboom hebben? En mijn dochter wil garanties dat we geen konijn eten. Zij is acht en vrijt full-time met haar Flapoor, die ik nu ga melken. Tot volgende week.

PS Zie ik U dit weekend nog in Hollywood-Planet?

    • Youp van ’t Hek