Lied van de weergod

Op 8 februari 1991 schreef ik in deze krant een stukje 'Over bruggen' met het oogmerk de Rotterdamse gemeenteraad te bewegen de duurdere Erasmusbrug van Ben van Berkel te verkiezen boven de goedkopere en druilerige 'vierstokkenbrug' van gemeente-architect Maarten Sluijs.

'Kom over de brug, Rotterdam, en alvast proficiat!', luidde mijn ongevraagd advies.

In dat stukje stond een zin die sindsdien nogal eens geciteerd is: 'Hier zal de zeewind in de kabels harp spelen, want de aanblik van dit beeld maakt het hart van de beschouwer lichter'.

Op 6 november 1996 stond in deze krant de tekening van Frits Müller die deze voorspelling meesterlijk illustreerde aan de hand van de recente gebeurtenissen met de brug.

Nooit eerder zal een lied van de weergod een volk zo in beroering gebracht hebben. Het land hield, bij windkracht 5 tot 6 gecombineerd met regen, zijn hart vast, en het verkeer werd stilgelegd, zoals gepast is bij mooie muziek. Een daverend succes, kortom.

Nu het lied uit is en er met de harp, ondanks het wat ruwe spel van de weergod, niets aan de hand blijkt te zijn, slaat het hart van de beschouwer weer een stuk lichter. Daarom nogmaals: proficiat Rotterdam!

    • Peter Schat