KNVB wil statuten aanpassen

ZEIST, 16 NOV. Het sectiebestuur betaald voetbal gaat maandag tijdens de algemene vergadering betaald voetbal - zonder de zieke voorzitter Staatsen - een statutenwijziging voorstellen. Naar aanleiding van het tussenvonnis in de zaak tussen de KNVB en Feyenoord wil de bond in de reglementen expliciet opnemen dat hij namens zijn leden verplichtingen kan aangaan voor onder meer een collectieve verkoop van de televisie- en of radio-opname en uitzendrechten van wedstrijden.

De bondsvergadering van 9 december zou deze wijziging moeten goedkeuren. In een tussenvonnis oordeelde de president van het Amsterdamse gerechtshof dat de huidige statuten onvoldoende zijn voor de besluitvorming over deze rechten. Ondanks de voorgestelde wijziging houdt de KNVB de mogelijkheid open om in beroep te gaan tegen de uitspraak van het Hof.

Professor N.J.P. Giltay Veth verwacht niet dat het Hof Feyenoord in het gelijk zal stellen, waardoor de uitzendrechten in het bezit zouden komen van de clubs. De nestor van de juridische specialisten bij de bond baseert zijn mening op ervaringen uit het verleden. “Gezien de grote belangen en repercussies die er nationaal en internationaal op het spel staan zal het hof waarschijnlijk geen definitief vonnis wijzen. Deze zaak is te gecompliceerd voor een kort-gedingprocedure. Ik proef uit het tussenvonnis slechts dat de rechter wil dat de partijen tot een principevergelijk komen. In het verleden is er ook al eens zo'n situatie geweest rondom de overgang van Arnold Mühren van FC Twente naar Ajax. Die sprong af op de transfersom en Mühren vocht dat aan tot de hoge raad. Maar dit college wilde niet de afschaffing van het transfersysteem op zijn geweten hebben. Einde verhaal, Mühren ging naar Ipswich Town”.