KIP FAJITAS

De eerste keer dat ik fajitas at was enkele jaren geleden in Vancouver in het 'Cactus Club Cafe'. Op tafel kwam een grote dienschaal met in aparte bakjes gemarineerde, gegrilde kipfilet, geraspte kaas, salsa, gegrilde groenten, guacamole, zure room en bloemtortilla's om alles naar eigen keuze in te wikkelen.

Het volgende recept voor kip fajitas kunt u naar eigen smaak variëren met bijvoorbeeld gebakken bacon, gegrilde paprika en repen sla. Voor 8 tot 10 fajitas

3 hele kipfilets, circa 750 gram totaalgewicht

het sap van 4 limoenen

2 eetlepels olijfolie

2 theelepels oregano

2 theelepels gemalen zwarte peper

2 theelepels zout

2 grote uien, in de lengte gehalveerd en in dunne plakken gesneden

4 eetlepels olijfolie

circa 4 deciliter guacamole (recept volgt)

8 tot 10 bloemtortilla's (volg aanwijzingen op de verpakking)

2,5 deciliter standyoghurt of zure room

2 trostomaten, ontzaad en in blokjes gesneden

Tabascosaus

handvol gehakte verse koriander

Snijd de kipfilets in de lengte doormidden en schik ze naast elkaar in een schaal. Doe het limoensap, 2 eetlepels olijfolie, oregano, 1 theelepel peper en 1 theelepel zout in een kom en schep om. Giet deze marinade over de kip, dek de schaal af en laat 2 uur marineren.

Schik de kip met de marinade in een ondiepe braadpan. Strooi er de uien over. Dek de braadpan af en zet 15 minuten in een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de kip net gaar is.

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een zware koekenpan. Doe er de uien en het kooknat in. Bestrooi met de overgebleven 1 theelepel zout en 1 theelepel peper. Bak circa 15 minuten op een middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen tot de uien gaar en goudbruim zijn. Giet overtollig vocht af.

Maak de guacamole:

2 avocado's, gepeld en pitten verwijderd

1 eetlepel vers citroensap

1 kleine trostomaat, ontzaad en in blokjes gesneden

1 tot 2 lente-uitjes, gesnipperd

snufje gemalen koriander

snufje gemalen komijn

zout en versgemalen peper

1 eetlepel zure room

Doe de avocado's in een kom en prak ze met een vork tot een grove puree. Werk er de rest van de ingrediënten door.

Leg de kipfilets op het rooster van een barbecue of grill en grilleer circa 2 minuten per kant boven een hoog vuur. Snijd de kipfilets in repen van circa 1 centimeter breed en 7 cm lang.

Schik gelijke hoeveelheden kip in het midden van elke tortilla. Verdeel ui, guacamole, zure room of yoghurt en tomaten over de kip. Doe er een paar druppels Tabascosaus op en strooi er wat verse koriander over. Vouw de tortilla om de vulling heen. Dien op.

    • Kim Maclean