Geneesmiddellenhandel zet 'snoepjes' af via Internet

ROTTERDAM, 16 NOV. “Eurocare is closed!!!!!!”, meldt ene Sue L. op 11 november via Internet aan Buzz. “Buzz, ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik een paar vragen heb over bestellen in Mexico: hoe handelen Mexicaanse apothekers de betaling af? Creditcard? Hoe lang duurt het voor je de spullen in huis hebt? Kun je voor drie maanden bestellen? Heeft iemand ooit problemen gehad?”

Terwijl de discussie over postorderfarmacie in Nederland de gemoederen bezighoudt, blijken mensen via Internet al gewoon medicijnen te bestellen. Tot vorige week kon dat zelfs bij een Nederlands bedrijf. Zonder recept, liefst wel met creditcard. Gisteren werd bekend dat de geneesmiddeleninspectie in de regio Utrecht en Flevoland daar met het Openbaar Ministerie in Zwolle een eind aan heeft gemaakt. De eigenaren van het in Lelystad gevestigde North West Pharmaceuticals BV, dat naast activiteiten op het gebied van parallelimport met Fisher Farma op Internet handelt onder de naam Eurocare Mailorder Pharmacy, hebben deze handel inmiddels beëindigd.

Naast de overheid had Eurocare al Hoffmann La Roche op zijn dak gekregen, omdat was gebleken dat de parallelimporteur ook produkten van deze Zwitserse fabrikant aanbood die bij ondeskundig gebruik riskant kunnen zijn. Daarnaast is Eurocare Mailorder Pharmacy verwikkeld in een juridische procedure met een andere bedrijf dat EUROCARE heet, een zaak in Nieuwegein die wereldwijd in medische disposables doet. Het bonafide Nieuwegeinse EUROCARE eist dat Eurocare Mailorder Pharmacy ophoudt met het gebruik van de door hem gebruikte handelsnaam en de gedeponeerde merken Eurocare, omdat het daarvan schade ondervindt.

Een blik op - oudere - E-mails waarin het bedrijf in Lelystad wordt genoemd geeft een aardig idee van de clandestiene geneesmiddelenmarkt op Internet. Zo spreekt het bedrijf eind februari een kennelijke concurrent bestraffend toe: “Beste George. Waarom wek je bij lezers van deze nieuwsgroep de indruk dat je spullen verzendt vanuit de VS en dat klanten niet het risico lopen dat hun spullen in beslag worden genomen? Als ik het goed begrijp, is dat risico net zo groot als bij bedrijven die vanuit het buitenland opereren. Je bent geen apotheker en je goederen worden niet verzonden vanuit een door de overheid goed bevonden gebouw.” Een bericht van Devron: “Kent iemand een handelaar in geneesmiddelen die geen strafblad heeft? Graag een antwoord via E-mail dat niet onder ogen kan komen van de FDA (de Amerikaanse inspectie - red.) anders is de hele bedoeling van mijn vraag verloren.”

Het gaat bepaald niet om ongevaarlijke geneesmiddelen. Ene Ken Fenner wijst erop dat je voor groeihormonen en insulines terecht kan op de website van Eurocare. “Ze zijn een beetje duur, maar ze krijgen de boel wel door de douane.”

Ook valt te lezen hoe Eurocare Mailorder Pharmacy de zaak aanpakte. Kandace Donovan schrijft: “Eurocare klinkt als een bedrijf dat dik onder de prijs zit van receptgeneesmiddelen. Ik vraag me af of dat bedrijf legaal bezig is. En als dat het geval is, wie heeft er ervaring mee?” Kandace krijgt antwoord van Lynn: “Ik heb al een paar keer bij Eurocare besteld en ik ben tevreden met de service en de prijzen. Het enige is dat Eurocare de zaak op een creatieve manier verpakt om geen problemen te krijgen met de douane of veiligheidsdiensten. Ze halen het spul uit de doos en doen de inhoud in grote, platte enveloppen. Ik heb ook eens iets anders besteld. Beide zendingen zagen er uit alsof ze van gewone particulieren komen. Op het douanelabel staat: 'snoepjes'. Van dat laatste word ik wel een beetje zenuwachtig...”

Met name dit herverpakken zette Hoffmann La Roche aan tot stappen. Gebleken was dat het handelsbedrijf het Roche-produkt Roaccutane (tegen acne) in Italië inkoopt en via Internet verkoopt. Het werd zonder bijsluiter verzonden. Roaccutane kan bij zwangerschap de foetus misvormen, het is teratogeen. Door de manier waarop Eurocare Roaccutane aanbood liep Roche gigantische risico's. Niet alleen wegens mogelijke aansprakelijkheid, maar ook door de publiciteit als er iets mis zou gaan. Bijsluiten van produktinformatie is binnen de Europese Unie verplicht. Bovendien vormt ompakken zoals Eurocare dat doet volgens Roche-advocaat mr. E.F. Brinkman (van het Amsterdamse kantoor Trenité van Doorne) een inbreuk op het merkenrecht.

De verkoop van receptgeneesmiddelen via Internet is een overtreding van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Die verbiedt niet-gemachtigden geneesmiddelen 'over de toonbank te verkopen dan wel open winkel te houden'. Brinkman wees Eurocare er ook op dat verkoop van medicijnen via Internet 'per saldo inhoudt dat geneesmiddelen worden afgeleverd in landen waar het bedrijf geen registratie heeft'. De geneesmiddeleninspectie blijkt nu ook een partij geneesmiddelen in beslag te hebben genomen waarvoor het bedrijf ook in Nederland geen registratie had, bevestigt de officier van justitie in Lelystad, mr. C.A.M. Schaap. “We kunnen in elk geval overgaan tot vervolging. Het verbaast me alleen dat dit niet ook een economisch delict is. Ging het om geneesmiddelen voor dieren, dan zou dat wel het geval zijn.”

Eurocare Mailorder Pharmaceuticals heeft inmiddels Roche alle klanten genoemd die het Roaccutane heeft geleverd. Het gaat om mensen in de VS, Zwitserland, België en Groot-Brittannië, die van Fisher Farma nu een excuusbrief in hun eigen taal krijgen. Er zit ook een deugdelijke bijsluiter bij.

Eurocare is Brinkman inmiddels in al zijn eisen tegemoet gekomen. In een brief aan de raadsman stelt het bedrijf: “Wij willen Roche bedanken voor de oplettendheid voor wat betreft haar produkten. Mochten er onvolkomenheden zijn ontstaan, dan bieden wij hierbij onze excuses aan. Ook voor ons staat de patiënt centraal.”

    • Bram Pols