Franjo Tudjman, verpleegd in VS, 'ernstig ziek'

WASHINGTON/ZAGREB, 16 NOV. De Kroatische president, Franjo Tudjman, ondergaat medische behandeling in het Walter Reed ziekenhuis in Bethesda, Maryland.

Dit heeft de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nicholas Burns, gisteren bevestigd. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris had eerder gemeld aan het persbureau Reuter dat de president in de VS wordt behandeld voor een ernstige vorm van kanker.

De 74-jarige president, die een belangrijke rol speelde bij het uiteenvallen van ex-Joegoslavië en daarna bij de totstandkoming van het vredesakkoord van Dayton, is maandag voor de behandeling in Washington gearriveerd. Volgens de Amerikaanse regeringsfunctionaris is de president er zeer ernstig aan toe.

Het Kroatische persbureau HINA meldde dat de opname van Tudjman in het Walter Reed ziekenhuis een “routine controle” betreft. De Kroatische staatstelevisie bagatelliseerde gisteren het bericht dat Tudjman ernstig ziek zou zijn. De president was overgebracht naar de VS vanwege digestie-problemen, aldus het tv-station.

In het nieuwsbulletin werd uit een verklaring van de president geciteerd, getekend door zijn artsen, waarin staat dat onderzoek had uitgewezen dat de problemen worden veroorzaakt door een “maagzweer” en “gezwollen weefselknobbeltjes” in de maag. In de verklaring wordt verwezen naar kanker. “De president voelt zich goed en voldoet aan zijn verplichtingen”, aldus het nieuwsbericht. (Reuter)