Filosofen

Waar blijven de filosofen met hun reactie op de botte mededeling dat filosofie niet ingevoerd zal worden als vak op de middelbare school, zo vraagt Jan de Ruijter (NRC HANDELSBLAD, 9 november zich bezorgd af in een vlammend betoog tegen de 'nieuwe zakelijkheid'.

Ze, de filosofen, zouden toch op hun achterste benen moeten staan bij het vooruitzicht dat onze spruiten 'slechts consumerend, consumptiegoederen producerend en pretmakend' over 'ruimteschip Aarde' zwalken, indien ze niet in staat gesteld worden kennis te maken met onze ideeëngeschiedenis en filosofie. Dus komt er nog wat van?

Maar wanneer ik De Ruijters artikel goed gelezen heb waren het vooral de filosofen zelf die leugenachtig hun best deden om de gebreken aan ons wereldbeeld te verdoezelen.

En misschien geldt hier: boontje komt om zijn loontje.

    • Rein Gerritsen
    • Voorz. Stichting Klassieke Meesters