Filmpje!!! Gemiddelde prijs van een bioscoopkaartje

Een bioscoopkaartje is in Frankrijk bijna tweemaal zo duur als in Spanje. Ondanks de hoge prijs van gemiddeld 11,50 gulden gaan Fransen over het algemeen 2,1 maal per jaar naar de film. De Nederlander ging in 1994 maar één keer naar de bioscoop. Dit blijkt uit het Audio Visual Statistics Report van Eurostat.

Volgens de Nederlandse Federatie voor Cinematografie is het aantal bioscoopbezoeken in 1995 sterk gestegen. Dit komt vooral voor rekening van de nieuwe megabioscopen in de grote steden. In de megabioscoop in Groningen zijn gemiddeld de helft van de stoelen bezet, terwijl in de meeste bioscopen dit slechts een op de drie is.

Niet alle steden zijn blij met de komst van de megabioscoop. Amsterdam heeft de komst van een megabioscoop in Diemen bij het provinciebestuur tegengehouden, omdat daardoor bezoekers uit het centrum weggelokt zouden worden. In Antwerpen daalde de kaartverkoop van bioscopen in het centrum toen buiten de stad een megabioscoop werd geopend.

De bioscoop-exploitanten herstelden hun positie door zich op kunstzinnige films te richten.

    • Carina de Walle